ΚΟΣΜΟΣ

Η Huawei ξεπέρασε την Apple σε πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων

H κινεζική Huawei εκτόπισε την αμερικανική Apple από τη δεύτερη θέση των εταιρειών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων το β΄ τρίμηνο του 2018. Η Huawei είναι πλέον μία θέση κάτω από τη νοτιοκορεατική Samsung, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε μία επταετία που μια άλλη εταιρεία, εκτός της Apple, αναρριχάται στη δεύτερη θέση στις πωλήσεις των έξυπνων τηλεφώνων, αποτέλεσμα του οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας.

«Υστερα από επτά χρόνια, το δίδυμο Samsung και Apple δεν φιγουράρει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς έξυπνων τηλεφώνων», σχολιάζει ο Μπεν Στάντον της εταιρείας αναλύσεων Canalys. Η Huawei στρέφεται πλέον σε ένα πιο εκλεκτικό καταναλωτικό κοινό, επισημαίνει ο Γκέρι Σίνεμαν, αναλυτής της IHS Markit. Τα έξυπνα τηλέφωνα της Huawei έχουν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης διάφορων εφαρμογών, παρατηρεί ο κ. Σίνεμαν. Αναφέρεται κυρίως στο μοντέλο P20 Pro, που είχε ευρεία απήχηση στην παγκόσμια αγορά και είναι εφοδιασμένο με τριπλή κάμερα Leica.

Η επέκταση της Huawei στην παγκόσμια αγορά των έξυπνων τηλεφώνων παρατηρείται σε μια περίοδο που έχουν επιβραδυνθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον έχει απαγορεύσει την πρόσβαση της Huawei στην αμερικανική αγορά για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ο κινεζικός κολοσσός κατάφερε να εκτοπίσει την Apple, αποκτώντας μεγάλο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά. «Η επέκταση της Huawei με σταθερό ρυθμό είναι εντυπωσιακή. Επίσης, έχει καταφέρει να διεισδύσει σε αγορές όπου μέχρι πρότινος οι συσκευές της ήταν εντελώς άγνωστες», δήλωσε ο Ράιαν Ριθ, αντιπρόεδρος της Worldwide Mobile Device Tracker. Εντούτοις, οι συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως των έξυπνων τηλεφώνων παρουσίασαν πτώση το β΄ τρίμηνο του 2018. Η συρρίκνωση αυτή δείχνει τον κορεσμό στην κατανάλωση μετά τις υψηλές πωλήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Περίπου 351 εκατ. έξυπνα τηλέφωνα πωλήθηκαν το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, δηλαδή ήταν χαμηλότερες κατά 2% σε σχέση με πέρυσι. Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκε η Samsung.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία τεχνολογίας πούλησε 71,9 έξυπνα τηλέφωνα το β΄ τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πτώση 10% σε σχέση με πέρυσι. Εξακολουθεί, όμως, να έχει μερίδιο 20% στην παγκόσμια αγορά. Οι πωλήσεις της Huawei διαμορφώθηκαν στα 54,2 εκατ. έξυπνα τηλέφωνα με άνοδο 41% από πέρυσι. Με αυτά τα δεδομένα, η Huawei καλύπτει το 15% της παγκόσμιας αγοράς των έξυπνων τηλεφώνων, αντί του 12% που είναι το μερίδιο της Apple. Οι πωλήσεις της Apple, αντίστοιχα, έφθασαν τις 41,3 εκατ. συσκευές. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός της Ηuawei από τις ΗΠΑ αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για να ενισχύσει η εταιρεία την παρουσία της στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης. Αργά ή γρήγορα, η επιτυχία της θα αρχίσει να προβληματίζει και τη Samsung. Στις αρχές του έτους, κατηγορήθηκε από την Ουάσιγκτον η Huawei και η επίσης κινεζική ΖΤΕ ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους για να κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Μάλιστα, η διοίκηση της Huawei είχε δηλώσει πως θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους πωλήσεων, παρά τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά.

Πηγή:Καθημερινή/REUTERS