ΚΡΗΤΗ

Θέλουν να την ξανακάνουν πλατεία

 

Μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται πως θα δοθούν οι τελικές εγκρίσεις από την Αρχαιολογία για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

«Ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτα, αλλά αλλάξετε την πλατεία Ελευθερίας, θα θεωρηθείστε επιτυχημένοι».
Ήταν μια από τις βασικές θέσεις πολιτών του Δήμου Ηρακλείου προς τη νέα, πριν από πέντε χρόνια δημοτική Αρχή και ειδικότερα τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό.

Διότι, από την πρώτη ημέρα κιόλας παράδοσης της πλατείας Ελευθερίας, σχεδόν κανένας πολίτης δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχθεί τη μορφή μιας πλατείας, με μοντέρνα για την εποχή στοιχεία, αλλά και πολύ «ψυχρότητα».

Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αφουγγραζόμενος τα αιτήματα δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους να φροντίσουν το θέμα. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν, ωστόσο πάντοτε υπήρχαν μικρές ή μεγαλύτερες εμπλοκές, οι οποίες δεν επέτρεπαν την έναρξη του «μεγαλύτερου», τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών, έργου για την καρδιά της πόλης.

Παρόλο αυτά, κι ενώ υπάρχει η σχετική μελέτη ανάπλασης για την πλατεία Ελευθερίας, η μελέτη γίνεται μπαλάκι για τεράστιο χρονικό διάστημα από Αρχαιολογία και Λότζια. Η αρμόδια Εφορεία καταθέτει διαρκώς παρατηρήσεις και διορθώσεις, η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά σε διορθώσεις, ενώ το έργο «βαλτώνει» συντηρώντας μια παρηκμασμένη και δυσλειτουργική πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Όπως υποστηρίζει ωστόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, με την Αρχαιολογία να καταθέτει τις τελικές της διορθώσεις το αργότερο ώς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, επιτρέποντας επιτέλους στη δημοτική Αρχή να εξαγγείλει, αλλά και να εκκινήσει τις εργασίες για το συγκεκριμένο έργο.

Ο χρόνος μάλιστα της τελικής έγκρισης, εφόσον τελικά έρθει ώς την άλλη εβδομάδα, θεωρείται κομβικός, αφού δίνει στη δημοτική Αρχή μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξει συνολικά μια σειρά από έργα στην καρδιά της πόλης, αλλά και να πείσει τους πλέον δύσπιστους ψηφοφόρους ότι παράγει έργο.

Η ανακοίνωση για την έναρξη των διαδικασιών ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας προβλέπεται να συνδεθεί με συνολικότερες ανακοινώσεις για σειρά έργων, που έρχονται να βεβαιώσουν πως η τωρινή δημοτική Αρχή εφαρμόζει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Η Λότζια εντάσσει την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στο συνολικότερο πλαίσιο έργων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση Δικαιοσύνης, Ίδης, Καλοκαιρινού, η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, οι αναπλάσεις και αναστηλώσεις των ενετικών τειχών, καθώς και η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Το σύνολο αυτών των έργων στη «φαρέτρα» της δημοτικής Αρχής εκτιμάται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την παρουσίαση ενός συνολικότερου απολογισμού. Πάνω σε αυτή πιστεύεται ότι μπορούν να τοποθετηθούν μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής Αρχής, που με την κατάλληλη ανάδειξη, θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν ώθηση ξανά στη Δύναμη Πολιτών και τον Βασίλη Λαμπρινό, αλλά και να δημιουργήσουν θετικές προϋποθέσεις σε μια αρκετά δύσκολη επερχόμενη προεκλογική περίοδο.

.patris.gr