ΚΡΗΤΗ

Θα γίνει… μάχη στην Κρήτη: Βγαίνουν κονδύλια για τον λαγοκέφαλο

Όσο ο λαγοκέφαλος δείχνει τα… δόντια του στους Κρητικούς, τόσο γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ένα φρένο στη δραστηριότητα αυτού του μέχρι χθες αγνώστου για τα νερά μας και σήμερα, όμως, πρωταγωνιστή των θαλασσών μας.

Χθες το πρωί, ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ενημέρωσαν τη συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη και το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεσεψιανών (εισβολικών) θαλάσσιων ειδών στην Κρήτη.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν η Παναγιώτα (Νότα) Περιστεράκη (Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων) ο Εμμανουήλ Μανδαλάκης (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιέργειας), ο πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης και Σάββας Νικολιδάκης.

Συζητήθηκαν οι  προγραμματισμένες και προτεινόμενες ενέργειές τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη βιώσιμη διαχείριση του φαινομένου στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα.

Η κ.Κοζυράκη συνομίλησε για το συγκεκριμένο θέμα χθες με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας.

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε στη συντονίστρια συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη, της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου ώστε να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των λεσεψιανών ειδών και μελέτη περίπτωσης για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου.

Ακολούθησε η παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης από τους επιστήμονες και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου τονίστηκε πως η Περιφέρεια θα παρέχει όποια βοήθεια της ζητηθεί.