ΕΛΛΑΔΑ

Θα κλείσει το hotspot της Σάμου: Παραβιάζονται όλοι οι όροι υγιεινής λέει η περιφέρεια Β. Αιγαίου

Με απόφαση της περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, καλείται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρησή του hot spot και να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, με απόφαση της Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και εφόσον το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προβεί σε αποκατάσταση των σχετικών προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί, προχωρά στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου.

Σύμφωνα με την απόφαση της περιφερειάρχη η απόφαση λήφθηκε επειδή:

1. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση και συμμόρφωση έως σήμερα σε επιστολή των αρμόδιων υπηρεσιών από τον περασμένο Μάιο.

2. Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις και εγκυκλίους για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και την μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής (έλεγχος θερμοκρασίας κλπ.) καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων.

3. Διαπιστώθηκε έντονος συγχρωτισμός αφού σύμφωνα με αναφορά της Αστυνομίας, διέμεναν κατά την ημέρα της αυτοψίας 4024 άτομα εντός του ΚΥΤ το οποίο έχει δυναμικότητα 650 ατόμων που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών.

4. Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία, σωροί απορριμμάτων -εντός και εκτός κάδων- και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω ελλιπούς καθαριότητας όλων των χώρων.

5. Στο χώρο των αποχωρητηρίων και λουτρών υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ακαθαρσίες και μύγες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών.

6. Εκτός του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού, υπήρχαν κατά την ημέρα της αυτοψίας περίπου 600 – 700 άτομα σε σκηνές, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα αποχωρητήρια και τα λουτρά του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους ίδιους και τους περιοίκους.

Σύμφωνα με την απόφαση με όλα τα παραπάνω παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία.

Ανάλογη απόφαση προ ημερών λήφθηκε από την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και για το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ