ΚΟΣΜΟΣ

Θριαμβολογεί ο Ζάεφ για Wikileaks: Ψηφίστε «ναι», πήραμε ταυτότητα και γλώσσα

Με… πανηγυρισμούς υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, το περίφημο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, το οποίο διέρρευσε μέσω WikiLeaks και έφερε την σκοπιανή κυβέρνηση, το 2008, να αποδέχεται τη «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ζάεφ δήλωσε πως το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος είναι ακόμη ένας λόγος για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών οι πολίτες της γείτονος. «Πιστεύω πως αυτά τα δημοσιοποιημένα πειστήρια θα είναι ακόμη ένας λόγος για να ενωθούμε και να διασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τη “Μακεδονία”» ανέφερε χαρακτηριστικά, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Προσέθεσε επίσης πως πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση και συνέχισε, τρονίζοντας πως «είναι θετικό που επιβεβαιώθηκε η “μακεδονική” ταυτότητα», ενώ παραδέχτηκε πως η κυβέρνησή του υποχώρησε στο ζήτημα του erga omnes: «Μέρος της λύσης στο ονοματολογικό είναι η συνολική χρήση του ονόματος, ή αλλιώς το “erga omnes”, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε και είμαι χαρούμενος που επιβεβαιώθηκε ολόκληρη η ταυτότητά μας -η “μακεδονική” γλώσσα που ήταν ένας σημαντικός στόχος για την διαπραγματευτική ομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή του τηλεγραφήματος από τα WikiLeaks προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πανηγυρισμοί Ζάεφ αναιρούν, φυσικά, την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην εκχώρηση μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς με την συμφωνία των Πρεσπών.