ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ιερά Μονή Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο

Η ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου στην Κρήτη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, τόσο λόγω της σημαντικής της ιστορίας, όσο και της μοναδικής αρχιτεκτονικής της.

Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώνα

Σύμφωνα με την παράδοση θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο και ανοικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο, του οποίου το όνομα φέρει προς τιμή του.

Άλλοι αναφέρουν ότι ιδρύθηκε από κάποιον μοναχό Αρκάδιο και γι΄αυτό ονομάστηκε μονή Αρκαδίου. Ερείπια της πρώτης μονής διατηρούνται σήμερα στο βορειοδυτικό μέρος του περιβόλου της.

Κτίσθηκε σε μικρό εύφορο και κατάφυτο οροπέδιο σε θέση στρατηγική της ΒΔ. πλαγιάς του όρους Ίδη πάνω από φαράγγι, που συνδέει τις επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου.

Η Μονή Αρκαδίου απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή της δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας.

Το σημαντικότερο μέρος της Μονής Αρκαδίου είναι ο κεντρικός δίκλιτος ναός, το Καθολικόν, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (το ένα κλίτος), και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (το έτερο κλίτος) και ο οποίος περιβάλλεται από πολύ παχύ αυλότοιχο.

Η Μονή περιβάλλεται από ένα τοπίο κατάφυτο από δρυάδες, πρίνους, κουκουναριές και αμπέλια. Σε αυτήν είναι φανερές ποικίλες επιρροές στην αρχιτεκτονική της από την πρώτη αναγεννησιακή περίοδο, γοτθικό και κλασικό ρυθμό και πρώιμο μπαρόκ.

Απέκτησε αρχικά φήμη κυρίως ως κέντρο αντιγραφής ελληνικών χειρογράφων, εργασία που είχαν επωμιστεί οι καλόγεροι του μοναστηριού. Παράλληλα, ήταν γνωστή και για τα περίτεχνα κεντητά άμφια που δημιουργούσε.

Στις 8 Νοεμβρίου του 1866, ένα στράτευμα αποτελούμενο από 15.000 Τούρκους εφοδιασμένους με 30 κανόνια και υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν μπέη πολιόρκησε το μοναστήρι, όπου βρίσκονταν 325 ένοπλοι πολεμιστές με τα γυναικόπαιδα που συνολικά αριθμούσαν 964 άτομα μαζί με τους ιερωμένους.

Μετά από αντίσταση δύο ημερών και για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, οι πολιορκημένοι με προτροπή του ηγουμένου της Μονής, Γαβριήλ, προχώρησαν στην ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μαζί με πολλούς από τους πολιορκητές.

Μετά την απελευθέρωση το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε στο πρότυπο του αρχικού σχεδίου και έτσι αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δε διαφέρει πολύ από το αρχικό.

Στο μουσείο της Μονής που διαθέτει η μονή θα δείτε ευρήματα εκθέματα από το «ολοκαύτωμα του Αρκαδίου», θρησκευτικά κειμήλια της μονής, όπλα και εικόνες.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

NEWSBEAST.GR