ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας

 

Ένα από τα δημοφιλέστερα μοναστήρια της Κρήτης λόγω της αρχιτεκτονικής του είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας.

 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, κατάλευκο μοναστήρι, χτισμένο πάνω σε ένα μεγάλο βράχο 35 μέτρων με θέα στο Λιβυκό πέλαγος, το οποίο βρίσκεται 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, πολύ κοντά στο Ελαφονήσι. Η παράδοση αναφέρει ότι η ιερότητα του χώρου αρχίζει με την εύρεση από ένα γεωργό της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου σε κόγχη του βράχου.

Η εικόνα αυτή κρύφτηκε εδώ πιθανότατα την εποχή της εικονομαχίας 726-842 μ.Χ. Το μακρύ όνομα «Χρυσοσκαλίτισσα» ουσιαστικά σημαίνει την Παναγία του χρυσού σκαλοπατιού. Σύμφωνα πάλι με την παράδοση, όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κρήτη, οι μοναχές έκρυψαν τα χρυσά αριστουργήματα του μοναστηριού κάτω από ένα σκαλοπάτι της μεγάλης σκάλας, για να τα προστατέψουν από τη λεηλασία.

Το τελευταίο από τα 98 σκαλοπάτια της μονής, το «χρυσό σκαλοπάτι», όπως ονομάστηκε, έδωσε το όνομα στο μοναστήρι και πουλήθηκε επί Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, ο θρύλος λέει ότι το χρυσό σκαλοπάτι το βλέπουν ακόμα μόνο όσοι είναι αληθινοί πιστοί.

Όταν οι Τούρκοι έσφαξαν 850 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, την ημέρα του Πάσχα το 1824, κατέστρεψαν και δεκάδες εκκλησίες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Όταν επιχείρησαν να λεηλατήσουν τη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, τους εμπόδισε ένα σμήνος μελισσών, που είχε για κυψέλη την κόγχη που βρίσκεται το εικονοστάσι το οποίο συναντάμε όταν ανεβαίνουμε στη Μονή.

Το 1907, οι μοναχοί της μονής βοήθησαν στη διάσωση των 102 από τους 140 επιβάτες του πλοίου Ιμπερατρίς, που ναυάγησε στο Ελαφονήσι.

Το 1940 η μονή μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι, ενώ κατά την περίοδο της Κατοχής (1941-1944), οι μοναχές εκδιώχθηκαν και στη μονή εγκαταστάθηκε γερμανικό φυλάκιο. Από το 1944 μέχρι σήμερα κατοικείται από φιλόξενους και δραστήριους μοναχούς. Το Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

http://www.checkincreta.com