ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Δεν υπήρξε συμφωνία με τον Τσίπρα αλλά πρόθεση συμφωνίας

«Υπάρχει μια διαφορά, άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – «Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε σημείο που θα θέλουν οι ιερείς»

Σε μία προσπάθεια  να πέσουν οι τόνεις με τους ιερείς  επιδόθηκε  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του  αμέσως  μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Όπως είπε σε δηλώσεις του «υπάρχει μια διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε».

«Τι έγινε χθες; Εχθές έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια καλή πρόθεση να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα» διευκρίνισε ο κ. Ιερώνυμος κάνοντας λόγο για καλή διάθεση της πολιτείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και ειδικά αναφορά στο θέμα των κληρικών που έχουν ξεσηκωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, λέγοντας: «Επαναλαμβανω, ο,τι θα κάνουμε, πώς θα γινει το ταμείο θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να συγκατατεθούν μες την έννοια του γενικοτερου συμφέροντος όχι μόνο των ιερέων, δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει τάξη».

Παράλληλα επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «παραμύθι» για τα περί μεγάλου πλούτου χρησιμοποιώντας ξανά την παρομοίωση με το κάρβουνο: «πλούτος σαν κάρβουνο που είναι πεταμένος. Πλούτος που αξιοποιείται δεν υπάρχει. Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε σημείο που θα θέλουν οι ιερείς. Ολα θα αποβλέπουν σε ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον του λαού μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου