ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ιταλική φασολάδα ribollita Δημοφιλές πιάτο της παραδοσιακής κουζίνας της Τοσκάνης

Υλικά για 6 άτομα

  • 250 γρ. μικρά λευκά ξερά φασόλια (κανελίνι)
  • 250 γρ. μαύρο λάχανο
  • 250 γρ. κατσαρό λάχανο savoy
  • 200 γρ. σέσκουλα
  • 1 πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 πατάτα
  • 1 σέλινο
  • 1 κρεμμύδι
  • 100 γρ. τοματοπολτός
  • 150 γρ. ξερό ψωμί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • δεντρολίβανο
  • λάδι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζετε τα φασόλια, καθώς πριν μαγειρευτούν πρέπει να μουλιάσουν σε κρύο νερό για μια ολόκληρη νύχτα.
  2. Μόλις μαλακώσουν τα φασόλια, βάλτε τα να βράσουν σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μία ώρα, κατά προτίμηση μαζί με ένα κόκκαλο από χοιρομέρι για να γίνουν πιο νόστιμα.
  3. Μόλις βράσουν, μην πετάτε το νερό μαγειρέματος γιατί θα το χρειαστείτε για να μαγειρέψετε τα λαχανικά. Εν τω μεταξύ, αρχίστε να καθαρίζετε τα λαχανικά.
  4. Πλύνετε και καθαρίστε τα σέσκουλα και τα λάχανα, φροντίζοντας να διαχωρίσετε τα κοτσάνια και να τα κόψετε σε μικρότερα λεπτά κομμάτια, για να μαγειρεύουν έτσι πιο εύκολα μαζί με φύλλα τους.
  5. Στη συνέχεια χοντροκόψτε την πατάτα και ψιλοκόψτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά της συνταγής. Ζεσταίνετε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, άδεια, σε μέτρια φωτιά.
  6. Όταν ζεσταθεί, καλύψτε τον πάτο με λάδι και ρίξτε το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο, και το σέλινο. Ανακατεύετε να καλυφθούν όλα με το λάδι.
  7. Προσθέστε το αλάτι στην αρχή για να τα βοηθήσει να βγάλουν την υγρασία τους και να μην καούν. Χαμηλώστε τη φωτιά στο πιο χαμηλό και αφήστε να σιγοψηθούν με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ένα ξύλινο κουτάλι.
  8. Στη συνέχεια προσθέστε το ντοματοπελτέ και τις πατάτες και εξακολουθείτε να ανακατεύετε κάθε τόσο. Στο μεταξύ, ετοιμάστε ένα μάτσο από θυμάρι και δεντρολίβανο, δένοντας τα κλωναράκια με σπάγκο κουζίνας και δένοντάς το από τη λαβή της κατσαρόλας έτσι ώστε να κρέμεται μέσα και στο τέλος του μαγειρέματος να μπορείτε να το βγάλετε.
  9. Προσθέστε σε αυτό το σημείο τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέστε αλάτι, αν το θέλει, και μαγειρέψτε προσθέτοντας σιγά-σιγά κάθε φορά που θα χρειαστεί, το ζωμό από το βράσιμο των φασολιών.
  10. Στο μεταξύ, ενώ τα λαχανικά σιγοβράζουν, περάστε στο μπλέντερ τα 2/3 περίπου από τα φασόλια ώστε να γίνει μία κρέμα.
  11. Όταν το λαχανικά είναι τρυφερά, αφαιρέστε το μάτσο των αρωματικών φυτών από την κατσαρόλα και περάστε στο μπλέντερ το 1/3 περίπου των λαχανικών.
  12. Βάλτε τον πουρέ των λαχανικών και πάλι στην κατσαρόλα, ανακατεύετε και προσθέστε την κρέμα από τα φασόλια και τα φασόλια ολόκληρα. Μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
  13. Μπορείτε να την ετοιμάσετε σε μία γάστρα εναλλάσσοντας τα λαχανικά με φέτες ψωμί, ή να προετοιμάσετε ατομικές μερίδες σε πήλινα κύπελλα. Καλύψτε όλα με τα λαχανικά και προσθέτετε το ελαιόλαδ