ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: 71χρονη παγίδεψε σπείρα απατεώνων – Είχαν αποκομίσει ήδη 146.500 ευρώ

Πώς η 71χρονη κατάφερε και οδήγησε τις Αρχές στην πλήρη εξάρθρωση της σπείρας

Οι εννέα απάτες σε βάρος ηλικιωμένων που είχαν διαπράξει με επιτυχία τους τελευταίους τρεις μήνες αποκομίζοντας 146.500 ευρώ, γέμισαν με σιγουριά τα μέλη μιας σπείρας που είχε διαπράξει άλλες 30 απόπειρες σε διάφορες περιοχές της χώρας! Έτσι, δεν είδαν το «δόλωμα» το οποίο τους έριξε μια 71χρονη στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η ηλικιωμένη κατάλαβε αμέσως ότι είχε να κάνει με απατεώνες όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που ισχυρίστηκε ότι το παιδί της είχε τροχαίο ατύχημα και προσποιήθηκε ότι συμφώνησε να πληρώσει 500 ευρώ για να μην έχει νομικές συνέπειες. Ο άγνωστος της είπε να βάλει τα χρήματα σε μια σακούλα και να τα αφήσει έξω από το σπίτι της, πράγμα που έκανε αφού όμως πρώτα ειδοποίησε την Αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί η 60χρονη Βουλγάρα «εισπράκτορας» τη στιγμή που παραλάμβανε την σακούλα και να βρεθεί η άκρη του νήματος για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι άνδρες της Ασφαλείας εξακρίβωσαν ότι η αλλοδαπή ήταν αυτή που παραλάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματα της σπείρας, τα μέλη της οποίας προσποιούνταν άλλοτε τους γιατρούς που έλεγαν ότι το παιδί ή το εγγόνι τους χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση λόγω τροχαίου ή παρίσταναν τους αστυνομικούς και απαιτούσαν χρήματα δήθεν για να αποφύγουν οι συγγενείς τους τις συνέπειες από τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου.

Με τους τρόπους αυτούς, διέπραξαν εννέα απάτες από τις 8 Αυγούστου ως τις 9 Νοεμβρίου, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον άλλους 30 πολίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, απέσπασαν 5.000 ευρώ από μια 72χρονη στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, 15.000 ευρώ και χρυσαφικά από μια 66χρονη στη Λάρισα, 1.500 ευρώ από μια 81χρονη στη Λαμία, 52.000 ευρώ από μια 81χρονη στην Καλαμάτα και 10.000 ευρώ από μια 76χρονη στη Λαμία, ενώ στα Ιωάννινα πήραν 15.000 ευρώ από μια 79χρονη, 20.000 ευρώ από μια 81χρονη, 7.000 ευρώ από μια 84χρονη και 21.000 ευρώ από μια 77χρονη!

Στην κατοχή της 60χρονης και σε έρευνα που έγινε στο δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε στα Ιωάννινα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1.675 ευρώ, 127 λεβ Βουλγαρίας, χρυσαφικά, χειρόγραφες σημειώσεις και τέσσερα κινητά που εξετάζονται. Η Βουλγάρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, που της άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος γιασυμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση