ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Πεντάστερο ξενοδοχείο των 750 ευρώ τη βραδιά κοιμίζει το προσωπικό σε κοντέινερ

Μια εικόνα, ισούται με χίλιες λέξεις και οι παρακάτω φωτογραφίες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Αντίθετα, αναδεικνύουν και περιγράφουν με ρεαλιστικό τρόπο τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι υπάλληλοι μιας ξενοδοχειακής παραθαλάσσιας μονάδας πέντε αστέρων στο νησί των Φαιάκων, που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο χρεώνει το δίκλινο 750 ευρώ τη βραδιά.

spiti-2

Παρατηρώντας λοιπόν αυτές τις φωτογραφίες, αντιλαμβάνεσαι ότι ξενοδόχοι, πελάτες και υπάλληλοι μπορεί μεν να κινούνται στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας, όμως τα βράδια αισθάνονται ότι ζουν σε παράλληλα σύμπαντα. Από την ιδιωτική παραλία, τις πισίνες υπερχείλισης, τις πολυτελείς εγκαταστάσεις σπα και τα γκουρμετ εστιατόρια, «διακτινίζονται» σε λιγότερο από ένα λεπτό, σε ένα μικρό χωριό από λυόμενες εγκαταστάσεις.

Σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ στα οποία πετάνε πέντε ανθρώπινες ψυχές σε πέντε μεταλλικά κρεβάτια, χωρίς τουαλέτα, ντους και λοιπές ανέσεις. Όλα αυτά βρίσκονται σε ένα κεντρικό κοντέινερ και είναι κοινόχρηστα για γυναίκες και άντρες, Έλληνες και ξένους υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Μοναδική παρηγοριά, η εγκατάσταση κλιματιστικών, διότι τους ζεστούς θερινούς μήνες τα μεταλλικά αυτά κουτιά πιάνουν θερμοκρασίες Σαχάρας. Μάλιστα το προσωπικό του πεντάστερου ξενοδοχείου έχει εφεύρει πατέντες προκειμένου να κάνει πιο ανθρώπινη την διαμονή του, τοποθετώντας σκουπιδοσακούλες στα παράθυρα προκειμένου να γίνεται συσκότιση και να μην σηκώνονται στο πόδι με το πρώτο φως του ήλιου.

spiti-3

Σε παρόμοιες συνθήκες ζουν κι άλλοι εργαζόμενοι στην Κέρκυρα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο μικρό διαμέρισμα αφού όλα σχεδόν είναι τοποθετημένα στην πλατφόρμα της Airbnb. Έτσι όσοι θέλουν να νοικιάσουν, για παράδειγμα, ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα για όλη τη χρονιά ή με τη σεζόν, βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές που ξεκινούν από 400 ευρώ έως 800 ευρώ.

Με πρόχειρη ανάγνωση σε αναρτήσεις σε γκρουπ που έχουν δημιουργήσει κάτοικοι της Κέρκυρας στα σόσιαλ μίντια, είναι αρκετή για να αντιληφθείς το μέγεθος της απελπισίας.
Ενδεικτικά, γράφει ένα μέλος στο γκρουπ «Για την Κέρκυρα που αγαπάμε»: «SOS κάνω έκκληση στην ανθρωπιά, στη λογική και στην ευαισθησία κάθε ιδιοκτήτη μικρού ακινήτου. Ψάχνω απεγνωσμένα να νοικιάσω γκαρσονιέρα ή δυάρι για την κόρη μου. Όπου κι αν απευθύνθηκα η απάντηση είναι η ίδια. Το ενοικιάζουμε από Οκτώβρη μέχρι Μάϊο και το ενοίκιο είναι 400-500 ευρώ».

spiti-4

Για να απαντήσει ένα άλλο μέλος στο γκρουπ: «Δεν είναι μόνο οι φοιτητές αλλά όσοι αναγκάζονται να ζητούν σπίτι να το νοικιάσουν, οι τιμές είναι εξωφρενικές και χωρίς απόδειξη!».

Σύμφωνα με μεσίτες του νησιού, περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα μέσα στη πόλη και στα προάστια διατίθενται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας της Airbnb, ενώ τα ελάχιστα εναπομείναντα διαμερίσματα προσφέρονται προς μόνιμη ενοικίαση σε απαγορευτικές τιμές με τις γκαρσονιέρες να ξεκινούν, όπως προαναφέρουμε, από τα 400 ευρώ το μήνα, τα τριάρια και τεσσάρια από 600 ευρώ έως 700 ευρώ. Μάλιστα τα νεόδμητα διαμερίσματα των 100 τμ νοικιάζονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα.

spiti-1