ΚΡΗΤΗ

Καθηλωμένο στα Χανιά πλοίο της γραμμής που ήταν για Ηράκλειο – Παραμένει στα ανοιχτά ένα άλλο   Σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια της Κρήτης λόγω ανέμων

 

 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των  ακτοπλοϊκών δρομολογίων κυρίως για τα πλοία της γραμμής που αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι του Πειραιά.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο λιμάνι των Χανίων. Πλοίο της ΑΝΕΚ λόγων των ανέμων δεν μπορεί να δέσει στο λιμάνι και παραμένει στα ανοιχτά.

Την ίδια ώρα καθηλωμένο στο λιμάνι των Χανίων βρίσκεται πλοίο των Μινωικών Γραμμών που αν και έδεσε κανονικά στις 4.30 τα ξημερώματα  δεν μπορεί να αναχωρήσει λόγω των ανέμων.

Το πλοίο επρόκειτο να φθάσει και να δέσει στο Ηράκλειο στις 7.30 το πρωί αλλά οι καιρικές συνθήκες στη Δυτική Κρήτη δεν επιτρέπουν τον απόπλου του.

Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα και με στοιχεία από τα λιμεναρχεία Ηρακλείου και Χανίων  η ένταση των ανέμων στο Δυτικό Κρητικό φθάνει τα 8-9 μποφόρ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα και το βράδυ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και δη στις αναχωρήσεις των πλοίων από και προς Κρήτη.

Απαγορευτικό απόπλου

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνι του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κανονικά γίνονται προς το παρόν τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα και Καβάλα-Πρίνου Θάσου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις η αλλαγές δρομολογίων.

Έντονη επιδείνωση του καιρού έχουμε σήμερα λόγω της έλευσης του νέου Βαρομετρικού χαμηλού.

Με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τους ισχυρούς βοριάδες ξεκίνησε η σημερινή ημέρα δημιουργώντας ήδη προβλήματα με τα πλοία της γραμμής στα λιμάνια της Κρήτης.

Επιπλέον χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρία είναι και οι χιονοπτώσεις οι οποίες θα εμφανισθούν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (εμφανίζεται πιθανότητα χιονόπτωσης σε ένα μέσο υψόμετρο τα 600 μέτρα) αλλά φαίνεται να είναι πιο έντονες στις ανατολικές περιοχές του νησιού.

Στο χαρακτηριστικό των χιονοπτώσεων σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι  ότι ακόμη και με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολη η ακριβής πρόβλεψη τους από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νησιού, κυρίως όσον αφορά τα υψόμετρα αλλά ακόμη περισσότερο όσον αφορά την ένταση τους.