ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΝΤΑΝΟΛΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Μια ιστορία αγάπης και θηριωδίας στην Μεσαιωνική Κρήτη των Ενετών.

Στις αρχές του 16ου αιώνα οι κάτοικοι του Σελίνου, των Σφακίων, της Ρίζας και μερικών χωριών της Κυδωνίας επαναστάτησαν κατά των Βενετών και δημιούργησαν δική τους κυβέρνηση με ρέκτορα τον Γεώργιο Καντανολέων. Έτσι σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους πια στους Βενετούς και συνάμα δημιουργήθηκαν δυο αρχές που έλεγχαν το νησί.
Ο νέος άρχοντας Καντανολέων είχε ένα γιο τον Πέτρο που ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Βενετού ευγενή Franceso Molin απο τον Αλικιανό, έτσι μια μέρα εμφανίστηκε στην εξοχική κατοικία του Molin και ζήτησε την κόρη του για τον γιο του.

Ο γάμος συμφωνήθηκε και ο Καντανολέων για να επισημοποιήσει τον αρραβώνα έδωσε επιτόπου στην νύφη μια βέρα από ατόφιο χρυσάφι. Συμφώνησαν δε ο γάμος να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποφάσισαν να γίνει την επόμενη Κυριακή και μάλιστα στο εξοχικό του Molin.
Στην πραγματικότητα όμως ο Βενετός ευγενής έλαβε την πρόσκληση για τον γάμο της κόρης του σαν προσβολή στην ευγενική του καταγωγή και έκανε μια μυστική συμφωνία με τον Βενετό διοικητή των Χανίων για να αιχμαλωτίσουν τον Καντανολέων ρέκτορα και αρχηγό της επανάστασης. Για να μην κινήσει τις υποψίες των κρητικών έστειλε ακριβά υφάσματα στον μέλλοντα γαμπρό του και την παραμονή διέταξε να σφάξουν 100 αρνιά για το τραπέζι του γάμου.
Ο Καντανολέων έφτασε την Κυριακή το πρωί με 500 περίπου άνδρες στο εξοχικό του Molin που τον υποδέχτηκε φιλόφρονα. Μετά την γαμήλια τελετή στο πλούσιο τραπέζι το κρασί ήταν άφθονο και οι κρητικοί μέθυσαν ακολουθώντας τους Βενετούς που έκαναν τους μεθυσμένους. Λίγο μετά την δύση του ηλίου έφτασαν τα στρατεύματα των Βενετών από τα Χανιά και αιχμαλώτισαν όλους τους κρητικούς. Ο Βενετός διοικητής μαζί με τον Molin κρέμασαν οι ίδιοι τον Καντανολέοντα, τον άτυχο γαμπρό αλλά και όλα τα μικρότερα αδέλφια του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του kαντανολέοντα τα δολοφόνησαν επιτόπου. Ωστόσο η Βενετία δε ήταν απόλυτα ικανοποιημένη, έτσι διόρισε τον προβλεπτή Cavalli που του έδωσε πλήρη εξουσία ώστε να εξολοθρεύσει τους επαναστάτες. Ο Cavalli έφτασε πολύ γρήγορα στα Χανιά και μόλις πάτησε το πόδι του στην Κρήτη φάνηκε και η σκληράδα του, πυρπόλησε το χωριό Φωτακάδο και κρέμασε στην πλατεία του μικρού χωριού και τους δώδεκα Κρητικούς προεστούς. Όμως δεν σταμάτησε εκεί έβγαλε ανακοίνωση προς τις καστελλλιάνες του Αποκόρωνα των Σφακίων του Σελίνου και της Κισσάμου και διέταξε τους επαναστάτες να έλθουν στα Χανιά για να δηλώσουν την αφοσίωση τους στην Γαληνότητα. Θα τους χάριζε δε την ζωή αρκεί κάθε ένας που θα ερχόταν, να κρατά το κεφάλι του πατέρα του, του αδελφού του, του ανιψιού του.
Το σπίτι του προδότη Βενετού Molin, βρίσκεται ακόμα στον Αλικιανό μισογκρεμισμένο, λέγετε δε ότι πάνω από την κύρια είσοδο χαράχτηκε μια επιγραφή μετά την σφαγή που έλεγε:
OMNIA MUNDI FAMUS ET UMBRA
ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ.

http://sadentrepese.