ΚΡΗΤΗ

“Καραμπινάτος” εμπρησμός η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

 Της Κατερίνας Παντινάκη

Όλα τα στοιχεία και όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη χθεσινή πυρκαγιά που έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής “Τρία Μοναστήρια” όπου εκδηλώθηκε, και κινητοποίησε μεγάλη πυροσβεστική δύναμη καθώς και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όπως εξηγεί στο Cretalive, ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, ο πυκνός καπνός προκλήθηκε από χόρτα ύψους 1 μ. που καίγονταν, ενώ το “στοίχημα” ήταν να μην επεκταθούν οι φλόγες σε πευκόφυτη ζώνη, καθώς μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση. Γι’αυτό άλλωστε και επιστρατεύτηκε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη αλλά και το Ericcson.

Αναφορικά με τα αίτια, θεωρείται αδιαμφιβήτητο ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς το σημείο αλλά και ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Στο μικροσκόπιο έχει μπει άλλη έναρξη φωτιάς που προηγήθηκε κατά λίγες ώρες, σε πολύ κοντινό σημείο, (και ευτυχώς κατασβέστηκε εν τη γενέσει της) προκειμένου να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για το ίδιο χέρι που έβαλε και τις δύο φωτιές…

cretalive