ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρτ ποσταλ R. Behaeddin, Κρητική Πολιτεία 1898-1913»

 

 

«Είπαν οτι μια φωτογραφία αξίζει περισσότερο απο χίλιες λέξεις. 

markos_biblio

Όταν μάλιστα η φωτογραφία απεικονίζει και αποθανατίζει ιστορικά πρόσωπα και στιγμιότυπα κρίσιμων ιστορικών εποχών γίνεται στοιχείο απαραίτητο της ιστορικής τεκμηρίωσης, πολύτιμο και συχνά μοναδικό συμπλήρωμα της ιστορικής γραφής, πιο εύγλωττο και πιο αποκαλυπτικό απο το λόγο των ιστορικών συγγραφέων. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν ασχοληθεί με θέματα ιστορίας, τοπικής ή γενικότερης»

(Απόσπασμα απο τον πρόλογο του βιβλίου απο τον κ. Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης)

beh2

Πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στις εξελίξεις μιας σημαντικής περιόδου της νεότερης κρητικής και ελληνικής ιστορίας, αρχαιότητες, στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων, στιγμιότυπα απο την τοπική καθημερινότητα και πολλά άλλα, όλα μέσα απο τον φακό ενός ταλαντούχου και κοσμοπολίτη φωτογράφου της εποχής, του R. Behaeddin.

beh7

«Κάρτες (Καρτ-Ποστάλ) R. Behaeddin, Κρητική Πολιτεία 1898-1913», μια πολυτελής έκδοση 225 σελίδων, έργο του φιλοτελιστή, πραγματογνώμονα κρητικών γραμματοσήμων και ερευνητή της λαογραφίας της Κρήτης, κ. Μάρκου Μαρινάκη.

beh3

Το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε δυο κύρια μέρη, με το πρώτο να αποτελείται απο κεφάλαια που αφορούν την βιογραφία, στοιχεία απο την ζωή και την δράση του Behaeddin στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς και απο αρκετά φωτογραφικά δείγματα απο την δουλειά του αναγνωρισμένου φωτογράφου.

beh8

Το δεύτερο μέρος, που αποτελεί και το κύριο μέρος του βιβλίου, είναι αφιερωμένο στην παρουσιάση των καρτ-ποστάλ που ο R. Behaeddin εξέδωσε την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Οι κάρτ-ποστάλ αυτές αποτελούνται απο κανονικού και μεγάλου μεγέθους κάρτες, αριθμημένες και μη απο τον ίδιο τον φωτογράφο και εκδότη, ασπρόμαυρες, έγχρωμες ή επιχρωματισμένες, με μεγάλο αριθμό ποικιλιών, αποτελώντας ένα εξαιρετικό ιστορικό τεκμήριο της εποχής καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον συλλεκτικό θέμα.

beh4beh5beh6

Το αξιόλογο αυτό έργο, έκδοση του 2008, το οποίο συνοδεύεται απο φυλλάδιο με πίνακα ενδεικτικής τιμολόγησης, αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του συγγραφέα κ. Μαρινάκη, αποτελεί καιρό τώρα σημείο αναφοράς για συλλέκτες και οίκους δημοπρασιών και προτείνεται σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας αλλα και την νεότερη ιστορία μας γενικότερα.