STARODIGOSΥΓΕΙΑ

Καταπολεμήστε το άγχος με Ωτική Νευροτροποποίηση (Γράφει η Άννα Καπασάκη ιατρός αναισθησιολόγος-εντατικολόγος)

Η Ωτική Νευροτροποποίηση ή ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμός, εφαρμόζεται για την θεραπεία της Αγχώδους Συνδρομής με την τεχνική του βελονισμού, που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο πτερύγιο του αυτιού.

Νευροτροποποίηση είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας επαναπρογραμματίζεται για να λειτουργεί σωστά σε επίπεδο ανοσοποιητικού, νευρικού, μυοσκελετικού και ενδοκρινικού συστήματος.

Σαν Ωτική Νευροτροποποίηση ή Ωτοβελονισμός, ορίζεται η περιφερικού τύπου ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών-ορμονικών ουσιών, που πραγματοποιείται με την τεχνική του βελονισμού στην επιφάνεια του αυτιού.

Από ιατρικής απόψεως, οι τεχνικές νευροδιέγερσης έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την συμβατική φαρμακευτική θεραπεία.

Στοχεύουν σε συγκεκριμένα σημεία, αποφεύγοντας την εμφάνιση συστηματικών παρενεργειών που μπορεί να έχουν τα φάρμακα, είναι όμως και καλά ανεκτές σε συνδυασμό με αυτά.

Είναι ασφαλείς, ανώδυνες και καλά ανεκτές, χαλαρωτικές και δημιουργούν αίσθημα ευεξίας.

Ο Ωτικός διαδερμικός ερεθισμός μπορεί να γίνει μη επεμβατικά με την μορφή μασάζ ή βελονισμού ή και με την εφαρμογή ρεύματος (TENS), τροποποιώντας (νευροτροποποιήση) το πνευμονογαστρικό, το τρίδυμο και το αυχενικό πλέγμα, δρώντας σε πολλά επίπεδα και αυξάνοντας τις πιθανότητες γρήγορης θεραπείας.

Η μη επεμβατική διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), αποτελεί τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία πολλών νευρολογικών και νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως επιληπτικές κρίσεις, κρίσεις πανικού, αγχώδη συνδρομή, κατάθλιψη, νευραλγίες κλπ.

Καμία φαρμακευτική ουσία δεν περιέχεται στις μίας χρήσεως βελόνες. Το άγχος, είναι μια φυσιολογική υγιής και χρήσιμη αντίδραση του οργανισμού μας, όταν βρίσκεται μπροστά σ’ έναν υπαρκτό κίνδυνο, και σκοπό έχει να τον προστατεύσει όταν οι καταστάσεις το απαιτούν.

Αυξάνει την δημιουργικότητα και βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Μπορεί λοιπόν να είναι εποικοδομητικό και θεμιτό σε πολλές περιπτώσεις.

Στην περίπτωση που το άτομο βιώνει άγχος χωρίς να μπορεί να εντοπίσει την αιτία, ή η αιτία είναι μία μη πραγματική απειλή, γίνεται νευρωτικό, αποκτά φοβικές διαταραχές, ψυχαναγκασμούς και διαταραχές στον ύπνο.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες και αφορούν το 30% των ανθρώπων που ζητούν ιατρική βοήθεια.

Πριν την έναρξη της θεραπευτικής προσέγγισης με την Ωτική Νευροτροποποίηση, πρέπει να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με την αγχώδη διαταρραχή, όπως αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες, θυροειδοπάθειες και διαταραχές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση καφέ σε ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα, το κάπνισμα και διάφορα φάρμακαουσίες, είναι πιθανό να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα.

Η λήψη εκτενούς ιατρικού ιστορικού καθώς και ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητο να προηγηθούν της ωτικής νευροτροποποίησης.

Οι θεραπείες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και ανάλογα με τον ρυθμό βελτίωσης αυξάνονται τα μεσοδιαστήματα, π.χ. ανά 20ήμερο ή ανά μήνα.

Με τις πρώτες θεραπείες βελτιώνονται οι διαταραχές του ύπνου, η ευερεθιστότητα, ο εκνευρισμός και η διάθεση, ενώ στο τέλος του πρώτου μήνα παρατηρείται βελτίωση στα σωματικά συμπτώματα ταχυκαρδίας, προκάρδιου άλγους, κόπωσης, δύσπνοιας, φοβίες κτλ.

Οι κρίσεις πανικού και το μετατραυματικό στρες χρειάζονται περισσότερο αριθμό θεραπειών για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Για τη βαθμολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της Αγχώδους Συνδρομής καθώς και για την πορεία της, κατά την διάρκεια των θεραπειών, χρησιμοποιείται η κλίμακα DASS 21 την οποία συμπληρώνουμε από την πρώτη επίσκεψη, στην συνέχεια ανά εβδομάδα και ανά μήνα, μέχρις ότου οι διαταραχές ελαχιστοποιηθούν.

Η κλίμακα αυτή δεν είναι διαγνωστική, βοηθά όμως στο να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα της θεραπείας.
Θεραπεία με ειδικά φάρμακα καθώς και συζήτηση με ειδικούς στον τομέα της Ψυχολογίας ή Ψυχιατρικής, μπορούν να συνδυαστούν πολύ καλά με την Ωτική Νευροτροποποίηση.

Πηγή περιοδικό Woman news 

Γράφει η Άννα Καπασάκη ιατρός αναισθησιολόγος-εντατικολόγος

Η Άννα Καπασάκη είναι κάτοχος πτυχίου Ωτοθεραπείας από το Research and Training in Natural Medicine, International School of Auricular Neuromodulation και κάτοχος πτυχίου European Cosmetic Academy of Chinese Acupuncture.

τηλ: 6948 83 28 20
e mail: annakapasaki@hotmail.com
facebook: www.facebook.com/kapasakianna

 

Πηγή: starodigos.gr 
STARODIGOS - ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ