ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Καταρρέουν τα ιστορικά κτήρια …ψάχνει λύση εδώ και τώρα ο Δήμος

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ: Ύστατη προσπάθεια να σωθούν τα κτήρια

Σε πρώτο πλάνο βάζει η Λότζια τη διεκδίκηση των τριών μεγάλων δημόσιων κτηρίων που καταρρέουν στην καρδιά της πόλης, την ίδια ώρα που τόσο ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και δημόσιες υπηρεσίες έχουν άμεση ανάγκη στέγασης  για να απαλλαγούν από το βαρύτατο κόστος της ενοικίασης, το οποίο «καίει» την τσέπη των φορολογουμένων.

Η εντεταλμένη για θέματα Δημοτικής Περιουσίας αντιδήμαρχος Πολεοδομίας  Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη συνοδευόμενη από στελέχη της υπηρεσίας πρόκειται να έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου την Πέμπτη, με σκοπό να παρουσιάσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί την παραχώρηση όλων των εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτηρίων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα που έπονται εάν δεν ληφθούν το συντομότερο μέτρα για την αποκατάστασή τους.

Πρόκειται για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου και της Τροχαίας, η παραχώρηση των οποίων ως σήμερα προσκρούει στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία αλλά και τα χαλαρά αντανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης.

το εγκαταλελειμμένο κτήριο της πρώην Τροχαίας

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για την εικόνα αλλά και την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα κτήρια αυτά, τα οποία δυστυχώς γερνούν μέρα με τη μέρα, επιβαρύνονται στατικά και προοπτικά εγείρονται ζητήματα δημόσιας ασφάλειας» τονίζει η κ. Αρχοντάκη.

Η ίδια εξηγεί ότι είναι πραγματικά θλιβερό αλλά και άδικο την ίδια ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου στερείται χώρους για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, και αναγκάζεται να μισθώνει άλλα κτήρια, να υπάρχουν τέτοια κτίσματα στην καρδιά της πόλης και να μην αξιοποιούνται.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη - Καλογεράκη
Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη

Όπως σημειώνει η κ. Αρχοντάκη, «είναι σημαντικό αυτά τα κτήρια αφενός να αποκατασταθούν αλλά κυρίως να δοθούν σε χρήση και να ενταχθούν ζωτικά με τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης, που δεν αφορούν μόνο στη στέγαση υπηρεσιών αλλά και την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τα κτήρια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την έλλειψη συντήρησής τους, αλλά και από αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες».

Η αντιδήμαρχος εξηγεί ότι μετά από μελέτη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας διαπιστώθηκε ότι η δωρεάν παραχώρηση δύο δημοσίων κτηρίων και συγκεκριμένα α) του ακινήτου όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν η Τροχαία Ηρακλείου και  β) του ακινήτου  όπου στεγάζονταν τα Α’ & Β’ Αστυνομικά Τμήματα Ηρακλείου, στον Δήμο Ηρακλείου, θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες του, να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα να απομακρύνει εικόνες εγκατάλειψης που βεβηλώνουν την εικόνα της πόλης.  Η διεκδίκηση των συγκεκριμένων κτηρίων τίθεται κατά προτεραιότητα από την πλευρά της Λότζια.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη, η θέση του δημόσιου κτηρίου στη συμβολή των οδών Χάνδακος και ταγματάρχη Τζουλάκη, στο κεντρικότερο σημείο της παλιάς πόλης πλησίον πληθώρας δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία του το καθιστούν το καταλληλότερο  για τη στέγαση της  ήδη πλούσιας διαδραστικής συλλογής του Δήμου για την περίοδο 1941-1945.

Παράλληλα το κτήριο το οποίο βρίσκεται επί της πλατείας Ελ. Βενιζέλου προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση περιοδικών εκθέσεων του εξαιρετικά ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει η πόλη αλλά και για τη στέγαση τμήματος της δημοτικής συλλογής έργων τέχνης. Σε άλλο όροφο του κτηρίου θα μπορούσε να λειτουργήσει το παράρτημα εφημερίδων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο επί της πλατείας Ελ. Βενιζέλου, η έκταση του οποίου δεν επαρκεί για τη στέγαση του συγκεκριμένου αρχείου.

patris.gr