ΚΡΗΤΗ

Κατασκευή επιτύμβιας στήλης για τους Ρώσους στρατιώτες που πέρασαν από το Ρέθυμνο

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Εργασίες γίνονται τις τελευταίες μέρες στο τμήμα του νεκροταφείου του Αγ. Κωνσταντίνου όπου οι υπάρχουν οι ιστορικοί ρώσικοι τάφοι, προκειμένου να τοποθετηθεί μια επιτύμβια στήλη που θα αναφέρει ονόματα Ρώσων από την εποχή της παρουσίας τους στο Ρέθυμνο (1898-1909) επί Κρητικής Πολιτείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου κ. Μανώλης Μπιρικάκης μετά από αίτημα της Ρωσικής Πρεσβείας προς την ενορία του Αγ. Κωνσταντίνου, ξεκίνησαν οι εργασίες στο σημείο των ιστορικών τάφων προκειμένου να τοποθετηθεί η επιτύμβια στήλη με τα ονόματα των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο.

Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε μέχρι τα μέσα του Μαΐου, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή, όπου εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας θα επισκεφθούν το Ρέθυμνο προκειμένου να καταθέσουν στεφάνια στο νέο μνημείο που θα έχει ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά στα διακοσμητικά στοιχεία που απομακρύνθηκαν λόγω των εργασιών, ο υπεύθυνος μηχανικός ο κ. Μπιρικάκης, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα επανατοποθετηθούν.

ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

Σε παλαιότερο άρθρο του με τίτλο «Το νεκροταφείο της Μεσαμπελίτισσας στο Ρέθυμνο» ο Χάρης Παπαδάκης (Νταραμανέλιτης) αναφέρει για τους Ρώσικους τάφους:          

«Στις 3 Φεβρουαρίου 1897 οι Ρώσοι ήλθαν στο Ρέθυμνο ως προστάτιδα δύναμις. Παρά του ότι από το Δεκέμβριο του 1898 ανέλαβε ύπατος αρμοστής ο Πρίγκιπας Γεώργιος και έκτοτε διανύσαμε την περίοδο της αυτονομίας μέχρι το 1913, που ενωθήκαμε με την Ελλάδα. οι Ρώσοι παρέμειναν στο Ρέθυμνο μέχρι το 1909 (ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 1998,15)

…Αι βαρειαί εργασίαι το θερμόν κλίμα της νήσου και η ακαθαρσία της πηγής του ποσίμου ύδατος,αν και ελαμβάνοντο όλα τα προφυλακτικά μέσα προεκάλεσαν κοιλιακόν τύφον και την ελονοσίαν. Περισσότεροι των 100 ανδρών της αποστολής απέθανον υπό αυτάς τας συνθήκας…(ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΙΣ Χ. 19-3-1974)

Οι Ρώσοι, ως ορθόδοξοι χριστιανοί, ετάφησαν στο νεκροταφείο της Μεσαμπελίτισσας. Οι τάφοι τους περίπου εκατό υπήρχαν ανατολικά του νεκροταφείου δίπλα στο οστεοφυλάκιο. Για του 18 Πολωνούς και 4 άλλους καθολικούς που είχαν στα στρατεύματα τους οι Ρώσοι και πέθαναν τότε, δημιουργήθηκε και ετάφησαν, την εποχή εκείνη, στο γνωστό μας Πολωνικό νεκροταφείο (ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ Χ 19 & 20-3-1974).

Οι Ρώσοι εταφήκανε σε μεγαλοπρεπέστατους τάφους με αγάλματα , πράγματα κ.λ.π που τους καμάρωνε το Ρέθυμνο. Ήτανε γύρω στους 100 τάφους τέτοιους, ωραιότατοι και δυστυχώς οι εμπορευόμενοι τα τετραγωνικά μέτρα του νεκροταφείου εξεπατώσανε τους Ρώσικους τάφους (ΞΕΞΑΚΗΣ Κ. 1998, 17).

Από τους εκατό περίπου τάφους απέμειναν, σήμερα, στη νοτιοανατολική πλευρά του νεκροταφείου μόνο τρεις μισοκατεστραμμένοι σταυροί, χωρίς μνήματα και ένα μισοκατεστραμένος τάφος με σπασμένο σταυρό ως ανάμνηση της διαμονής των Αυτοκρατορικών στρατευμάτων και τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκα δι΄ ην παρέσχον εις την πόλιν προστασίαν (ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Χ. 2005, 186)».