Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Καφέ ρουαγιάλ» της Ελένη Κάζδαγλη- Μαρκάκη

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

 

Συναρπαστικό , ατμοσφαιρικό και ταξιδιάρικο είναι το νέο μυθιστόρημα της Ελένη Κάζδαγλη- Μαρκάκη με τίτλο «Καφέ ρουαγιάλ». Η Τζούλια, δεύτερη από τέσσερις αδερφές, το έτος 1967 ανακαλύπτει παλιά χειρόγραφα, βιβλία, γράμματα, ποιήματα και ζωγραφιές των προγόνων της στο αρχοντικό της οικογένειάς της στην Καβάλα, με τις μπουκαμβίλιες να ανθίζουν έντονα και τη χώρα να ζει συνταρακτικά γεγονότα. Μέσα από την ιστορία των προγόνων της μητέρας της , της προγιαγιάς της Αμάλια με καταγωγή από την αρχοντική και λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων και του συζύγου της Αριστείδη με καταγωγή από την Κεφαλονιά, με τους άρχοντες και τους ριζοσπάστες , ρομαντικοί κι ονειροπόλοι να ξεσηκώνουν επαναστάσεις για ένα καλύτερο μέλλον με κοινωνική ισότητα κι ελευθερία.

Από τα παλιά γράμματα, τα ποιήματα, τις ζωγραφιές και τα βιβλία ξεπηδούν ιστορίες όμορφες, ρομαντικές, ερωτικές κι άλλες σπαρακτικές κι επαναστατικές, ζωντανεύοντας ζωές αδικοχαμένες , ευαίσθητων και ταλαντούχων ανθρώπων.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που οι ήρωές του ταξιδεύουν, περιπλανούνται είτε για δημοσιογραφική εμπειρία είτε για εμπόριο, είτε λαμβάνοντας μέρος στους πολέμους της εποχής και στα επαναστατικά κινήματα των Ιονίων Νησιών με σκοπό την Ένωση τους με την Ελλάδα, είτε στο μακεδονικό αγώνα, δείχνοντας πόσο ο κόσμος τότε διψούσε για ελευθερία και το όραμά του, που συνέδεε την εθνική με την κοινωνική απελευθέρωση του λαού. Ήρωες που ζουν τον επαναστατικό πυρετό, τον ντυμένο με ρομαντισμό των αγώνων των Κρατών ενάντια στην αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας για να δημιουργήσουν ανεξάρτητα κράτη.

Ταυτόχρονα γνωρίζουν στον αναγνώστη τις συνθήκες ζωής, τη μόδα, το εμπόριο, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική , τις τέχνες και τα ιστορικά γεγονότα όλο το 19ο αιώνα μέχρι το 1970 περίπου. Όμορφες κόμισσες, αρχοντικές, ερωτεύονται, αγαπούν, ζουν τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής, με τους άντρες των οικογενειών τους να λαμβάνουν μέρος, τις απώλειες, τον πόνο, την απελπισία αλλά και τη δύναμη για ζωή παραδίνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές. Ρομαντισμός, όνειρα, αγώνας για ιδέες και ιδανικά, αξίες, εμπόριο, τυχοδιώκτες, όλα πλεγμένα σε μια θαυμάσια πλοκή με έντονα συναισθήματα αγάπης, έρωτα, πάθους, φιλίας αλλά και αδικίας, αγανάκτησης και οργής. Ξεκινώντας από την όμορφη αρχοντική Τεργέστη, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα, την Πόλη, το Παρίσι, τη Γενεύη και φτάνοντας στα βάθη της Ανατολής , αποτυπώνονται οι συνθήκες της εποχής με μετακινήσεις πληθυσμών, κατακτητές και κατακτημένους, κουλτούρες διαφορετικές και ενδιαφέρουσες , κοινωνικό ριζοσπαστισμό και με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Όλα τα γεγονότα με επίκεντρο και αφετηρία το στέκι της εποχής, το σημαντικό κοσμοπολίτικο τόπο συνάντησης διανοούμενων, μποέμ, ποιητών, τυχοδιωκτών, επαναστατών, εξόριστων , αναρχικών, πατριωτών, ανθρώπων της εφημερίδας και του τύπου, το μοναδικό «Καφέ ρουαγιάλ» της λαμπερής Τεργέστης. Υπέροχες είναι οι περιγραφές τόσο των Ιόνιων Νησιών , της Θεσσαλονίκης, της Πόλης και της Καβάλας όσο και της υπέροχης Τεργέστης μιας σημαντικής πόλης της εποχής, κάνοντας τον αναγνώστη να νιώθει τη δύναμη του μπόρα όπως ερχόταν από την άγρια λοφοσειρά Καρστ, που στεφανώνει την πόλη και ξεχύνεται στην Αδριατική. Αξέχαστες είναι και οι εικόνες από το λιμάνι της Τεργέστης γεμάτο ξάρτια πλοίων, κόσμο να ετοιμάζεται να ταξιδέψει , περιπατητές στις πλατείες με φόντο τα αρχοντικά και τα στενοσόκακα της πόλης.