ΕΛΛΑΔΑ

Κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλακή ο Έλληνας που συνελήφθη στην Τουρκία για διακίνηση μεταναστών

“Η αφέλειά του τον έμπλεξε”, λένε συγγενείς του

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με 20 χρόνια φυλακή καθώς συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές να έχει στο ταχύπλοο που οδηγούσε 20 παράτυπους μετανάστες από το Ιράν

Αντιμέτωπος με την τουρκική δικαιοσύνη είναι ο Έλληνας που συνελήφθη όταν προσπάθησε να εγκαταλείψει τα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Λέσβο μαζί με 20 μετανάστες που μετέφερε στο ταχύπλοο σκάφος του.

Η είδηση της σύλληψης του και τα βιντεοσκοπημένα πλάνα που έκαναν το γύρο του διαδικτύου έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην ιδιαίτερη πατρίδα του συλληφθέντα, στην Εύβοια.

Ο Έλληνας διακινητής μεταναστών -σύμφωνα με τις κατηγορίες που του αποδίδουν στη Τουρκία- είναι ένας βιοπαλαιστής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, που ζουν φτωχικά σε ένα λυόμενο σπίτι, κάπου στα ορεινά της Βόρειας Εύβοιας, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, ούτε οι πιο στενοί του συγγενείς, ότι ο άνθρωπος τους ο οποίος περιφερόταν με χειροπέδες στα παράλια της γείτονος, όπως φαινόταν στα βιντεοσκοπημένα πλάνα της τουρκικής τηλεόρασης, ήταν μπλεγμένος σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Κι αυτό διότι ουδέποτε δεν είχε δώσει δικαιώματα, προσπαθώντας για το καλύτερο προκειμένου να φροντίσει την οικογένειά του.

Δεινός ψαροντουφεκάς, δεν είχε άλλο τρόπο για να βγάζει το μεροκάματο. Βουτούσε και πουλούσε όσα ψάρια έπιανε στις ταβέρνες και τα ιχθυοπωλεία της περιοχής. Φιλότιμος αλλά και αφελής, λένε για εκείνον πρόσωπα από το φιλικό του περιβάλλον. Άνθρωπος που δύσκολα έλεγε «όχι», πρόθυμος να κάνει ό,τι του πουν για να κερδίσει τα προς το ζην.

Ο συμπατριώτης μας έφτασε στις τουρκικές ακτές από τη Λέσβο μέσα στη νύχτα με ένα σκάφος που είχε δυο μηχανές 300 ίππων για να παραλάβει και να μεταφέρει στις ελληνικές ακτές 20 Ιρανούς μετανάστες, ανέφεραν τα ρεπορτάζ από την Τουρκία. Όταν προσπάθησε να εγκαταλείψει τα τουρκικά παράλια για τη Λέσβο, η τουρκική ακτοφυλακή αναχαίτισε το σκάφος του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στα κρατητήρια.

Τώρα το μέλλον του προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς, σε περίπτωση που καταδικαστούν οι διακινητές μεταναστών, βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με ποινή φυλάκισης 20 χρόνων. Πρόσωπα από το περιβάλλον του ωστόσο εκτιμούν ότι θα καταφέρει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είχε σχέση με το κύκλωμα διακίνησης αλλά πως χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του.

Φρίξος Δρακοντίδης
https://www.protothema.gr/