ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ – Επίταξη φαρμακευτικού υλικού

Την ώρα που ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ελλάδας, με τα κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 331, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Από σήμερα, Δευτέρα και ενώ παραμένουν κλειστά εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης (εκτός από delivery και take away), κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλα, λαμβάνονται μέτρα και στα σούπερ μάρκετ.

Τα σούπερ μάρκετ οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

Στα σούπερ μάρκετ οφείλεται να τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν δε, να έχουν συσκευή με απολυμαντικό / αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές ενώ όλοι οι χώροι τους θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προβλέπονται επίσης αυστηρότερα μέρα στους χώρους κοπής προϊόντων (τυριών και αλλαντικών) και αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

Mε κάρτα η είσοδος

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε σήμερα μεγάλο σούπερ μάρκετ της Αθήνας και μίλησε γιά την κάρτα εισόδου, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο διευθυντής του καταστήματος, έδειξε στον υπουργό την κάρτα με την οποία θα γίνεται η είσοδος στο κατάστημα.

Ο αριθμός των πελατών καθορίστηκε με βάση την διαίρεση των τετραγωνικών του καταστήματος με τον αριθμό δέκα. Η κάρτα είναι αριθμημένη, θα δίνεται σε κάθε πελάτη που μπαίνει ο οποίος θα την επιστρέφει κατά την έξοδό του. Οι πελάτες μεταξύ τους θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων ενώ από τα μεγάφωνα κάθε μισή ώρα θα γίνονται ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα.

Επίταξη για φαρμακευτικό υλικό

Σε νέα δεδομένα καλούνται να προσαρμοστούν τις επόμενες ώρες τόσο οι φαρμακοποιοί, όσο και οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού, αφού επίταξη με αποζημίωση μέχρι και για έξι μήνες κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Υποχρεωτική στο ίδιο νομοθέτημα καθίσταται πλέον και η τακτική ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο.

Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και όλα τα φαρμακεία της χώρας να υποβάλουν στην αρμόδια αρχή εντός δυο (2) ημερών στοιχεία αποθεμάτων τους σε:

α) Χειρουργικές μάσκες
β) αντισηπτικά διαλύματα και
γ) αντισηπτικά μαντηλάκια.

μέσω ηλεκτρονικής αίτησης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας παράλληλα από τους κατόχους του υλικού να επικαιροποιούν τα παραπάνω στοιχεία κάθε τρεις (3) ημέρες για διάστημα δυο (2) μηνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η μη συμμόρφωση επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεση των προϊόντων.

Πρόστιμα που αγγίζουν τις 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που θα παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας.