ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων – Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους

Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, άμεση επιστροφή φόρων από την φορολογική διοίκηση, αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για το 2021, αλλά και πληρωμή μόνον του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας για τις παρεμβάσεις κατά του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα υπάρξει άμεσα αναστολή φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Όπως ξεκαθάρισε, τα μέτρα αυτά είναι οριζόντια και αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα αποσαφηνιστούν από το υπουργείο τις επόμενες ημέρες. Η αναστολή φόρων και εισφορών θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το εάν είναι ανοικτές ή όχι. Αρχικά θα αφορά στον μήνα Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση. Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους, οι οφειλές για το ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός απαραίτητη προϋπόθεση για την αναστολή φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ως άλλη παρέμβαση στήριξης τη χρηματοδότηση των εταιρειών που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Όπως αποσαφήνισε το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικό κόστος. Και για αυτή την ενέργεια επιλέξιμες θα είναι οι εταιρείες που δεν θα κάνουν απολύσεις. Στο σημείο αυτό αποσαφήνισε πως θα διατεθούν και 1,8 δισ. ευρώ μέσω Κοινοτικών πόρων και πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για προγράμματα στήριξης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Όπως είπε, οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα λάβουν στις αρχές Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 εργαζόμενους και θα κοστίσει 400 εκατ. ευρώ. Για τους ίδιους εργαζομένους είπε πως θα ανασταλεί η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε και πως για τους αυτοαπασχολούμενους των κλάδων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού θα αναβληθούν για τέσσερις μήνες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρέμβαση που αφορά στο βάρος των ενοικίων που καλούνται να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Όπως απεκάλυψε, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα τους προβλέπεται ότι θα καταβάλουν μόνο το 60% του μισθώματος τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους των επιθεωρήσεων αυτών. Σε αντάλλαγμα, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως λόγω της καθυστέρησης στην εκτίμηση των νέων αντικειμενικών αξιών ο EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχει δοθεί εντολή στην ΑΑΔΕ να προχωρεί στην επιστροφή φόρων που χρωστάει η φορολογική διοίκηση ακόμη και για αμφισβητούμενες υποθέσεις, αρκεί τα ποσά να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η φορολογική διοίκηση έχει επιστρέψει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από τέτοιες οφειλές.

Ο υπουργός είπε πως σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει αποφασισθεί να διευκολυνθούν οι εξ αποστάσεως συναλλαγές των πολιτών. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι τράπεζες ανακοίνωσαν την αναστολής πληρωμής χρεολυσίων των ενήμερων εταιρικών πελατών τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση έχει ζητήσει το μέτρο να επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα.

Δέσμη έξι εργαλείων από τον Γεωργιάδη
Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε:

«Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα
θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Βρούτσης: Απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένων

Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ερχόμαστε  να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που ανεστάλη όσο και εκείνων που συνεχίζεται η λειτουργία τους.

Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στην ανακοίνωση των μέτρων θα πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα το εξής: Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Έχουμε πει ότι την μάχη κατά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να την δώσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή! Πρέπει το τέλος της κρίσης να μας βρει υγιείς αλλά και την κοινωνία όρθια και ζωντανή. Γι’ αυτό και ως κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα  αλλά  αναγκαία μέτρα.

Τα έκτακτα μέτρα μας, συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που περιλαμβάνει:

Α. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

3. «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

1. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ 

1. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

  Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

1.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

2. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ε. ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡωΝΟΪΟΥ

1. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

2.Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

ΣΤ. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

1. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Πολιτεία, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Όλοι μαζί.