ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ θα εγκαινιάσει «τράπεζα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εγκαινιάσει πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του.
Με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράντο, και της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε έναν μέγιστο αριθμό χωρών και ερευνητικών φορέων να συμμετάσχουν “εθελοντικά” στη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συνεργασίας.
«Τράπεζα δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις»

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, πρόκειται για τη δημιουργία “μιας τράπεζας δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο” για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους μετά την εμφάνισή της στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Σε αυτήν την πλατφόρμα θα μπορούν να ανταλλάσσονται δωρεάν “γνώσεις, δεδομένα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε υπάρχοντα ή νέα εργαλεία”, διευκρίνισε. “Σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, πρέπει να απελευθερώσουμε την πλήρη δύναμη της επιστήμης, για να φέρουμε εξελισσόμενες, εύχρηστες καινοτομίες που να ωφελούν όλους, παντού, ταυτόχρονα”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Υπό τον κίνδυνο ανισότητας σε μελλοντικές ανακαλύψεις
Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ένας αριθμός φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών ανησυχούν από την έναρξη της πανδημίας για τους κινδύνους ανισότητας στην πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια ή θεραπείες, ενώ οι πλουσιότερες χώρες επιδιώκουν ήδη να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στις προμήθειες.

Περισσότερα από 100 προγράμματα διενεργούνται παγκοσμίως και περίπου δέκα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα φάρμακο για την ασθένεια. Οι εν δυνάμει οικονομικές προκλήσεις είναι κολοσσιαίες και μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι δίνουν μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να είναι οι πρώτοι που θα διαθέσουν ένα εμβόλιο στην αγορά.