ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα ίχνη πιθανών νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα

H 40χρονη απο το Μαρούσι νοσηλεύεται στο Αττικόν, η 38χρονη και ο γιος της στο ΑΧΕΠΑ – Πώς γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών «χαμηλού» και «υψηλού» κινδύνου – Σε επάρκεια τα φάρμακα στην ελληνική αγορά

Σε καλή κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τρία άτομα που βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό (Covid-19), σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Πρόκειται για την 38χρομη επιχειρηματία και διαμερισματική σύμβουλο από τη Θεσσαλονίκη και το παιδί της, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μια 40χρονη υπάλληλο τραπέζης που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το χρονικό των πρώτων κρουσμάτων

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ την Τρίτη το βράδυ αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 και είχε αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί στο Μιλάνο σε εμπορική έκθεση ένδυσης. Την Κυριακή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την Τρίτη, χωρίς εμφανή συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα), επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγίες να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς. Στο ΑΧΕΠΑ ελήφθη το ιστορικό της και δείγμα γενετικού υλικού που απεστάλη στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου επιβεβαίωσαν ότι ήταν φορέας του ιού. Αμέσως ετέθη σε απομόνωση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες, και εκλήθησαν να εξεταστούν, ο σύζυγος της, το παιδί της και η μητέρα της.

Το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για το κρούσμα, την Τετάρτη προέβη στη δημοσιοποίησή του και αποφασίστηκε η ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών της 38χρονης. Δηλαδή, εκτός της οικογένειας της, εντοπίστηκαν και ελέγχθησαν και οι συνεπιβάτες της που κάθοντας στα πέριξ καθίσματα στο αεροπλάνο καθώς και το πλήρωμα καμπίνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες κ. Σωτήρη Τσιόδρα, «στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, επιβεβαιώθηκε σήμερα (Πέμπτη) από το Εργαστήριο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδας μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός».

Η 38χρονη βρέθηκε λοιπόν να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό στο ηλικίας 10 ετών παιδί της, που αποτελεί το δευτερο καταγεγραμμένο κρούσμα και παραμένει νοσηλευόμενο επίσης για 14 ημέρες στο ΑΧΕΠΑ, σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρας της είναι αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριοτητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δεύτερης περίπτωσης κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «για προληπτικούς λόγους και μόνο, συστήνεται το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για 14 μέρες». Να σημειωθεί ότι το παιδί της 38χρονης την περασμένη εβδομάδα απείχε των σχολικών του υποχρεώσεων διότι ήταν άρρωστο, ενώ και τη Δευτέρα δεν πήγε σχολείο. Την Τρίτη συμμετείχε σε σχολική εκδομή.

Απαντώντας ο κ. Τσιόδρας σε ερώτηση κατά την ημερήσια τακτική ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου για την ιχνηλάτηση των επαφών του παιδιού διευκρίνισε ότι «την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν. Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό των επαφών σε «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου ο επικεφαλής της Επιτροπής εξήγησε ότι γίνεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Και ως «υψηλού κινδύνου επαφή» νοείται κάποιος που παραδείγματος χάριν έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και είναι υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε ότι αφορα στις χαμηλού κινδύνου επαφές έφερε το εξής παράδειγμα: «παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω. Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι “καθόλου” επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται».

Κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης ανακοινώθηκε και η ύπαρξη τρίτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Επιπλέον, επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσά μας, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων, που αφορούν στην τρίτη περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για μια 40χρονη, τραπεζική υπάλληλο, που είχε ταξιδέψει επίσης στο Μιλάνο. Την Πέμπτη το πρωί, επισκεφθηκε ιδιωτικό νοσοκομείο, με ρινική καταρροή και πυρετό. Συνοδεύοταν από τον σύζυγό της, μια φίλη της με την οποία είχαν επισκεφθεί μαζί την Ιταλία και ένα ακόμη άτομο. Όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο. Εν τέλει βάσει των αποτελεσμάτων που εξέδωσε το εργαστήριο αναφοράς του ΕΚΠΑ, η 40χρονη έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ενώ οι λοιποί τρεις βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας και παρά το γεγονός ότι η συνταξιδιωτισσά της εβρέθη αρνητική στον κορωνοϊό, συνεστήθη η προληπτική μεταφορά και εκείνης στο «Αττικό».

Ματαίωση εκδηλώσεων και κλείσιμο σχολείων

Υπό το βάρος όλων των ανωτέρω, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή τους ειδικούς, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά, και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία, αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Να σημειωθεί ότι, το ίδιο αποαφασίστηκε στη Βενετία και στη Νίκαια της Γαλλίας, όπως και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας.

Η Επιτροπή κατά την εισήγησή της, έθεσε δύο βασικές παραμέτρους: τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων και την προστασία του πληθυσμού. Η απόφαση ετέθη σε ισχύ με την έκδοση και υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της προληπτικής μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και ιώσεων που έχουμε αυτήν την εποχή, συστήνουμε για μια ακόμη φορά στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτόν τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον».

Αναφερόμενος δε στην παγκόσμια έκταση που έχει λάβει ο ιός σημείωσε ότι «Πρέπει και εμείς, λοιπόν, να κινηθούμε με αυτό το γνώμονα της προστασίας των ανθρώπων, του γενικού κοινού. Μην απορείτε, το περιμέναμε. Ο ιός αυτός δεν σέβεται τα σύνορα. Και ο κύριος τρόπος με τον οποίο δεν σέβεται τα σύνορα είναι αυτή η μετάδοση μέσω των ηπίων μορφών της νόσου, όπως οι συμπατριώτισσές μας. Δεν είναι έκπληξη πλέον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε σήμερα Παρασκευη να παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και τα τρία ακλόλουθα σχολεία στην Αττική: Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών, Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού και Νηπιαγωγειο «Ι.Μ. Καρράς». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κορωνοϊό», δεδομένου ότι η 40χρονη είναι μητέρα δύο παιδιών σχολικής ηλικίας.

Επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλότητας στον χώρο της Υγείας και της υψηλής ετοιμότητας του υγειονομικού συστήματος ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο υπουργείο με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρο Τρύφων, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο του Pharma Innovation Forum (PIF) κ. Μάκης Παπαταξιάρχης και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) κ. Κώστα Παναγούλια, για την επάρκεια των φαρμάκων με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης «σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού της χώρας και Προέδρου της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσα σήμερα εκτάκτως τους εκπροσώπους και αντιπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε ότι «η βιομηχανία του φαρμάκου έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Έλληνα ασθενή. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στην παρούσα φάση. Η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά», ενώ ο κ. Παπαταξιάρχης από το PIF υπογράμμισε ότι «στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, οι οποίες είναι εν εξελίξει, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, όσον αφορά στα φάρμακα για τον Έλληνα ασθενή και πάνω απ’ όλα για τον Έλληνα πολίτη».

Σε ετοιμότητα η επιστημονική κοινότητα

Την ετοιμότητα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για τη βέλτιστη διαχείριση των κρουσμάτων του κορωνοϊού επιβεβαίωσε μιλώντας χθες στο protothema.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.

Όπως ανέφερε μέχρι χθες Πέμπτη είχαν ελεγχθει 60 δείγματα. Κάθε ανάλυση διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Η λήψη δείγματος γίνεται από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή από τη μύτη ή τον φάρυγγα. Η ανάλυση τους γίνεται με μοριακές δοκιμές με αυξημένες προδιαγραφές βιολογικής ασφάλειας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντή, κανείς δεν μπορεί να πει αν θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι «ο πανικός ίσως είναι χειρότερος από τον ίδιο τον ιό. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα υγειονομικά εξίσου σοβαρά προβλήματα και δεν πρέπει να λέμε συνέχεια για τον κορωνοϊό».