ΚΡΗΤΗ

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Η εποχή της αγκινάρας , ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά. Ο ιδανικός μεζές της ρακής για εμάς τους Κρητικούς. Έχουμε μάθει να τη συνδυάζουμε με διαφόρους τρόπους, με όσπρια, με χοχλιούς, με ψάρι και φυσικά με κρέας.

Το κουνέλι, καθώς και το κοτόπουλο ήταν από τα οικόσιτα ζώα της αγροτικής οικογένειας που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος σε κατανάλωση κρέατος. Συναντούμε λοιπόν πολλές παλιές συνταγές με τα συγκεκριμένα κρεατικά.
Με τα υλικά που είχε στη διάθεση της η νοικοκυρά στο σπίτι έφτιαχνε πολύ νόστιμα και υγιεινά φαγητά.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ νόστιμη, πολύ εύκολη και πολύ υγιεινή. Με ελάχιστες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες.

1

Υλικά
1 κουνέλι 1-1,5 κιλό
4 αγκινάρες
1 ξερό κρεμμύδι
50ml ελαιόλαδο
150ml κόκκινο κρασί
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
Αλάτι πιπέρι
Για μαρινάδα
1l. Νερό
50ml ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνέλι σε μέτριες μερίδες και βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υλικά για τη μαρανάδα και σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε για 1-2 ώρες.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τα φύλλα και κόβουμε τα κοτσάνια, αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κουνέλι και αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες ή κομμένες σε φέτες. Ρίχνουμε μισή κούπα ζεστό νερό και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά.
Σουρώνουμε τις αγκινάρες και ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.
Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!!!

2

3

4

kritikes-geuseis.gr