ΕΛΛΑΔΑ

Κούρτοβικ για εισαγγελικό «μπλόκο» στην άδεια Κουφοντίνα: Ενορχηστρωμένη πολεμική εναντίον του

Αρνητική εισήγηση για τη χορήγηση της 7ης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίναέκανε ο εισαγγελέας των Αγροτικών Φυλακών Βόλου με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.

Κι αυτό διότι η πλειοψηφία του Πειθαρχικού Συμβουλίου έκανε δεκτή την αίτηση, αλλά ο εισαγγελέας που μειοψήφησε άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.

Αυτό επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της η δικηγόρος του, Γιάννα Κούρτοβικ, κάνοντας λόγο για «ενορχηστρωμένη πολεμική που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κρατούμενου» η οποία «πίεσε» τον εισαγγελικό λειτουργό να διαφοροποιήσει την γνώμη του από τους έξι προηγούμενους.

Ειδικότερα η κυρία Κούρτοβικ αναφέρει :

«Την 19/2/2019 , συζητήθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αγροτικής Φυλακής του Βόλου , η αίτηση για την 7η τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία έγινε μεν δεκτή από την πλειοψηφία του Συμβουλίου, μειοψήφησε όμως ο Εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος, αποφάσισε (προφανώς υπό την πίεση της ενορχηστρωμένης πολεμικής που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κρατούμενου) να διαφοροποιήσει την ψήφο του από αυτήν των 6 προηγούμενων , με επίκληση λόγων που άπτονται του έλεγχου των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων που έχει εκφράσει ο κρατούμενος και με άλλα επιχειρήματα φρονηματικού περιεχομένου.

Η προσφυγή που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός (βάσει της σχετικής διάταξης του Σωφρονιστικού Κώδικα) συζητήθηκε σήμερα, 21/2/2019 στο Συμβούλιο του Δικαστηρίου του Βόλου που ενεργεί ως Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών. Κατά την συζήτηση της αίτησης ο κρατούμενος κλήθηκε να απαντήσει και πάλι σε σειρά ερωτήσεων γύρω από τις ιδέες και τη δράση του.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενημερώνουμε ακόμη ότι την προηγούμενη Πέμπτη , ενόψει της ψήφισης της διάταξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης , με βάση την οποία θεωρήθηκε ότι θα ισχύσει ευνοϊκότερη επιμέτρηση του χρόνου εργασίας κρατουμένων στους φούρνους των φυλακών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπέβαλε αίτηση στην διεύθυνση της φυλακής του Βόλου, όπου κρατείται, για την μεταφορά του σε άλλη θέση εργασίας , προκειμένου να επωφεληθεί οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος της ρύθμισης από την εργασία του στην υπηρεσία των φούρνων. Η κίνηση αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς τους συγκρατούμενούς του και προκειμένου να σταματήσει η ανέξοδη ρητορεία σε βάρος των δικαιωμάτων των κρατουμένων που προσπαθεί να επιβάλει στην κοινωνία την αποδοχή ενός μοντέλου σωφρονιστικού συστήματος πολύ πιο αυταρχικού» .