ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Άμεσες αλλαγές σε νομικό πλαίσιο και κανονισμό ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες

Για μία ακόμα φορά επανέρχεται στον αγροτικό κόσμο το θέμα της προαιρετικής ασφάλισης από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, αλλά και των γενικότερων αλλαγών στο νομικό πλαίσιο.

Μετά το σοκ που προέκυψε από το πλήθος των παρακρατήσεων στην ενιαία ενίσχυση που έλαβαν οι αγρότες προ ημερών, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν για πολλοστή φορά την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου, το οποίο θεωρείται απαρχαιωμένο και ανούσιο.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν ζητηθεί κατ’ επανάληψη από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντάσσεται και η προαιρετική απαλλαγή από τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ για τις υπαίθριες καλλιέργειες. Όπως τονίζεται από τους αγρότες, στους θερμοκηπιακούς καλλιεργητές που έχει δοθεί η σχετική δυνατότητα, έχει παρατηρηθεί ένα συντριπτικό ποσοστό το οποίο επιλέγει να μην ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ. Αυτή η δυνατότητα ζητείται και για τις υπαίθριες καλλιέργειες, αφού όπως τονίζεται, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ είτε δεν δίνονται, είτε όταν τελικά δίνονται είναι πολύ μικρές. Εναλλακτικά, οι αγρότες ζητούν, να αλλάξει το πλαίσιο των καλύψεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και να καλύπτει πραγματικά προβλήματα.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έχει να κάνει με τα προγράμματα δακοκτονίας, τα οποία όπως επισημαίνουν δεν λύνουν στην ουσία του το πρόβλημα επέλασης του δάκου στην Κρήτη. Οι αγρότες κάνουν λόγο για ένα περισσότερο ευέλικτο σύστημα με αυξημένο αριθμό ψεκασμών, αλλά και με ελέγχους προς τους εργολάβους της δακοκτονίας, ώστε το πρόγραμμα να εκτελείται με ασφάλεια, αλλά και σωστά.

Τα θέματα τη φετινή χρονιά αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο, αφού ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το πρόβλημα των μειωμένων επιδοτήσεων και το πρόβλημα του δάκου, το σοβαρό θέμα έλλειψης σε εργατικά χέρια, αλλά και το διαχρονικό ζήτημα του υπέρογκου κόστους σε γεωργικά εφόδια, καθώς και του τεράστιου και αναντίστοιχου με τις τελικές τιμές πωλήσεων, κόστους παραγωγής.