ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έτσι θα διασφαλιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου

Οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς παρέχει με σχετική του ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νομού Χανίων.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τα ελαιόλαδα του Νομού μας κατατάσσονται στα καλύτερα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Όπως είναι γνωστό οι περιοχές Κολυμπαρίου, Αποκόρωνα και Σελίνου είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΟΠ Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, ο Νομός Χανίων είναι χαρακτηρισμένος ως ΠΓΕ Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
Με σκοπό τη διασφάλιση της υφιστάμενης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2018/19 επισημαίνουμε στους ελαιοκαλλιεργητές που παράγουν ελαιόλαδο συμβατικό, ΠΟΠ ή ΠΓΕ να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία που διέπει τα ως άνω προαναφερόμενα ελαιόλαδα. Να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την ελαιοκαλλιέργεια και την δακοκτονία, να τηρούν πιστά τις οδηγίες των φαρμάκων, να χρησιμοποιούν το κατάλληλο φάρμακο ανάλογα με την εποχή και την προσβολή, και να τηρούν αυστηρά τον ελάχιστο χρόνο ελαιοσυλλογής μετά τον ψεκασμό.

Σε πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας αποφασίσαμε ομόφωνα, για τις παρτίδες ελαιολάδου που θα μπαίνουν στις δεξαμενές των ελαιουργείων μας, να κρατούνται δείγματα από κάθε έκθλιψη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί τυχόν ακατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκου. Επιπλέον θα συνεχίσουν να γίνονται οι καθιερωμένοι έλεγχοι δειγμάτων από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Γεωργίας.

Επίσης να ενημερώσουμε τους παραγωγούς που έχουν ακόμα παρτίδες ελαιολάδου στις δεξαμενές των ελαιουργείων ότι, φέτος, λόγω προσβολής από τον δάκο, έχουμε αυξημένες οξύτητες και ότι το ελαιόλαδο έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο να τυποποιηθεί και να καταναλωθεί. Η περαιτέρω παραμονή του στις δεξαμενές πέραν του επιτρεπτού, εγκυμονεί κινδύνους να αλλάξουν οι χημικές παράμετροί του (ανεβασμένα Κ-232 και Κ-270), αλλά και να υπάρξει αλλοίωση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (γεύση/αρώματα) που με βάση το πάνελ τεστ που έχει καθιερωθεί το ελαιόλαδο μπορεί να κριθεί χαμηλότερης ποιότητας και όχι Εξαιρετικό Παρθένο, και βέβαια να έχει αντίστοιχα χαμηλότερη τιμή. Ευελπιστούμε ότι οι παραγωγοί μας σε συνεργασία με τα γεωπονικά καταστήματα και τους υπεύθυνους γεωπόνους, θα πράξουν το σωστό για την διατήρηση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου,αλλά και για να αποφευχθεί απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης ποιότητας».

ekriti.