ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Γιατί οι Ανωγειανοί βάφτισαν τον χιονιά… “Σκανταλαθήνα”

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στα Ανώγεια Ρεθύμνου, όπου ο χιονιάς και τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα δεν πτόησαν τους κατοίκους του Ψηλορείτη παρά το ότι μέσα στο χωριό και τους δρόμους το χιόνι έφτασε ακόμη και στα 20 εκατοστά. Μέχρι και πριν από λίγη ώρα τα μηχανήματα λειτουργούσαν ώστε να κρατηθούν ανοιχτοί οι αγροτικοί και περιφερειακοί δρόμοι του δήμου Ανωγείων, ενώ μεγάλες ποσότητες αλατιού έχουν ριχτεί στους δρόμους ώστε να μην εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος από τη δημιουργία παγετού κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες, με τις όποιες συνέπειες του για οχήματα και πολίτες.

Τα σχολεία στα Ανώγεια θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Πέμπτη, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο δήμος θα παραμείνει σε επιφυλακή και όσοι αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28340-32500.
Μάλιστα, στο πλαίσιο τις διακωμώδησης που συνοδεύει την καθημερινότητα των Ανωγειανών, ώστε να ξεπερνούν τα δύσκολα εκεί στις πλαγιές του Ψηλορείτη, όπως είπε ο κ. Καλλέργης άκουσε πως οι συντοπίτες του έδωσαν το όνομα «Σκανταλαθήνα» στο σημερινό χιονιά, όπως οι επιστήμονες της ΕΜΥ προσδίδουν ονόματα στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Οι Ανωγειανοί αποφάσισαν να “βαφτίσουν” τις χιονιές με ονόματα παλιών γυναικών του χωριού που δεν ζουν σήμερα,με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους. Η Ανωγειανή Αθηνά Σκανδάλη έφυγε από τη ζωή πριν 40 χρόνια.

ekriti.gr