ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δε θα αποκλειστούν οι εκτάσεις των περιοχών μετά τις αντιδράσεις

Θετικά φαίνεται πως είναι τα μηνύματα σχετικά με τις αποκλεισμένες περιοχές του νησιού από την εξισωτική αποζημίωση.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του
Οι αγρότες ζητούν από την πρώτη στιγμή την επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα όπως και τη συζήτηση του σχεδίου στη Βουλή καθώς αποτελεί στρατηγικής σημασίας απόφαση για τον πρωτογενή τομέα.

Το θέμα τις προηγούμενες μέρες έφτασε και στη Βουλή μέσα από Παρεμβάσεις Βουλευτών, που επισημαίνουν και εκείνοι με τη σειρά τους τον κίνδυνο  να μείνουν χωρίς εξισωτική αποζημίωση οι συνολικά 58 περιοχές της Κρήτης. Ενώ αντιδράσεις είχαμε και από την πλευρα των Δημαρχων και του Πειρφερειάρχη Κρήτης

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή θέλει να εξαιρούνται 26 περιοχές στην περιφερειακή ενότητα Χανιών, 31 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και  1 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Η ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης είναι η 1η Γενάρη του ερχόμενου έτους και πολλοί παραγωγοί της Κρήτης, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δεν θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς.

Ήρθαν τα θετικά μηνύματα…

Λίγες μέρες αργότερα είχαμε τα μηνύματα που προμηνύουν θετικές εξελίξεις. Συγκεκριμενα τη διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «τα κριτήρια του κανονισμού είναι συγκεκριμένα και πρέπει σε αυτά να κινηθούμε, γιατί αν στείλουμε κάτι διαφορετικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γυρίσει πίσω, δεν θέλουμε να κάνουμε κίνηση εντυπωσιασμού».
Ο υπουργός πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του κανονισμού, θα προστεθούν στο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπου υπάρχει σημαντική έκταση βοσκοτόπων καθώς και άλλα δημοτικά διαμερίσματα με παραγωγικότητα μικρότερη του 100% του εθνικού μέσου όρου.
Ειδικότερα επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διαδικασία οριοθέτησης αφού διαπιστωθούν ότι υπάρχουν περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν βιοφυσικούς περιορισμούς, διευρύνουμε τα κριτήρια, προκειμένου να εξετάσουμε αν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί έχουν αρθεί προς όφελος της γεωργικής δραστηριότητας. Δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη της κτηνοτροφίας, προχωράμε στην ενσωμάτωση δημοτικών διαμερισμάτων στο «χάρτη» των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, τα οποία διαθέτουν σημαντική έκταση βοσκοτόπων. Επιπλέον προχωράμε και στην ενσωμάτωση των δημοτικών διαμερισμάτων των Νομών που η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλότερη του εθνικού μέσου όρου».
Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης μέλημα του ΥΠΑΑΤ είναι η στήριξη των περιοχών που έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης και διευκρίνισε ότι ούτε οι συνολικοί πόροι της εξισωτικής αποζημίωσης θα μειωθούν, αλλά ούτε και οι συνολικές εκτάσεις των μειονεκτικών περιοχών.

ekriti.gr