ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Εκδήλωση στο Μπραχίμο στη μνήμη του Σταύρου Καλλέργη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στη ζωή τους αγώνες και τη δράση του πρωτοπόρου αγωνιστή και ηγέτη Σταύρου Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα 11 π.μ. στο σπίτι του τιμώμενου στο Μπραχίμο, έξω από το Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου, στην διακλάδωση Χουμερίου επί της Επαρχιακής Οδού Ρεθύμνου – Ηρακλείου.

Ο Κρητικός αγωνιστής Σταύρος Καλλέργης έχει ταυτιστεί με την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Το 1890 ο Σταύρος Καλλέργης, από το Χουμέρι Μυλοποτάμου, οργάνωσε συμβολικά μια μικρή συγκέντρωση γιορτασμού της Πρωτομαγιάς στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Εκεί ανήγγειλε τότε την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Συλλόγου και την έκδοση της εφημερίδας ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ. Την επόμενη Πρωτομαγιά του 1891 ο Σταύρος Καλλέργης μαζί με 12 ακόμη Σοσιαλιστές πήγαν στο φωτογραφείο Σούτσου και φωτογραφήθηκαν ομαδικά, σε ένδειξη συμβολικής συμμετοχής στην διαμαρτυρία των εργαζομένων όλου του κόσμου. Την επόμενη χρονιά δηλαδή την Πρωτομαγιά του 1892, 30 σοσιαλιστές με αρχηγό τον Σταύρο Καλλέργη συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Καλλιμάρμαρο, και διαμαρτυρήθηκαν κατά του «πλουτοκρατικού αθλίου συστήματος».

Το έτος 1893 η Εργατική Πρωτομαγιά  παίρνει για πρώτη φορά μαζικό χαρακτήρα. Στην εφημερίδα «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ» ( υπ αριθμό φύλλου 23 το πρώτο 15ήμερο του Μάη 1893) εξαγγέλλεται η εκδήλωση της πρωτομαγιάς ως εξής:

«Στας δύο Μαΐου, ημέρα Κυριακήν, 5μ.μ. εις το Αρχαίον Στάδιον όπισθεν του Ζαππείου, εις την γέφυραν όπου είναι τα Αγγλικά μνημεία με κυπαρίσσια: Ολοι οι Σοσιαλισταί και οι υπό μισθόν πάσχοντες θα συναθροισθώσι διά να υπογράψωσι Ψήφισμα προς την Βουλήν των Ελλήνων…».
Οι συγκεντρωμένοι αριθμούν περίπου τους 2.000. Ο αριθμός ήταν μεγάλος για την εποχή, δεδομένων και των πολιτικών συνθηκών, αλλά και του πληθυσμού της Αθήνας και του Πειραιά που δεν ξεπερνούσε τότε τις 150.000. Τη συγκέντρωση αποτελούσαν μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, αλλά και από «μέγα πλήθος εκ των πασχουσών εργατικών τάξεων των ευρισκομένων υπό τον ζυγόν του μισθού…» όπως έγραψε η εφημερίδα «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ» την επομένη.
Ο Σταύρος Καλλέργης, μιλώντας στη συγκέντρωση, ανέπτυξε τη δράση αλλά και τους στόχους των σοσιαλιστών και διάβασε ένα ψήφισμα, το οποίο κάλεσε να υπογράψουν οι συγκεντρωμένοι για να κατατεθεί στη Βουλή.

Το ψήφισμα έλεγε:

«διαμαρτυρόμεθα κατά του σημερινού πλουτοκρατικού αθλίου συστήματος και ζητούμεν την επί του παρόντος βελτίωσιν της θέσεως των εργατών και μισθωτών και την διάδοσιν των σοσιαλιστικών αρχών, με σκοπόν την κατάργησιν του κληρονομικού δικαιώματος και της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής διά νομίμων και ειρηνικών μέσων, εάν δε ταύτα αποδειχθώσιν ανεπαρκή τότε διά παντός μέσου να διαδώσωμεν, να επιβάλλωμεν και να εφαρμόσωμεν τας ιδέας μας». Το ψήφισμα επίσης ανάφερε το πλαίσιο αιτημάτων που ήταν αποκαλυπτικό για την κατάσταση της εργατικής τάξης τότε:

1) Την Κυριακή να κλείωσι τα καταστήματα και τα εργοστάσια καθ’ όλην την ημέραν και οι πολίται να αναπαύονται.
2) Οι εργάται και οι μισθωτοί να εργάζονται 8 ώρες την ημέραν.
3) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους, προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
4) Να καταργηθώσιν αι θανατικαί εκτελέσεις.
5) Να καταργηθεί η διά χρέη προσωπική κράτησις και
6) Το Διοικητικό Συμβούλιον του Κεντρικού Συλλόγου να επιδώσει το Ψήφισμα τούτο εις την Βουλήν».

Το Ψήφισμα υπέγραψαν όλα κι όλα 500 άτομα. Όμως επιδή η επίδοσή του στη Βουλή καθυστέρησε σχεδόν επτά μήνες, ο Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος συνέχισε να μαζεύει υπογραφές. Στις 2 Δεκεμβρη του 1893 όταν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου με επικεφαλής τον Σταύρο Καλλέργη πήγαν στην Παλιά Βουλή να επιδώσουν το Ψήφισμα, είχαν μαζευτεί περίπου 2.000 υπογραφές.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το Ψήφισμα. Ο Σταύρος Καλλέργης ανέβηκε στο θεωρείο των δημοσιογράφων και περίμενε να ακούσει τον πρόεδρο να το διαβάζει. Αυτό όμως δεν έγινε και έτσι προκάλεσε την αντίδραση του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος από τα δημοσιογραφικά θεωρεία άρχισε δυνατά να διαβάζει το περιεχόμενο του Ψηφίσματος. Τότε μια ομάδα αστυνομικών τον συλλαμβάνουν και τον τραβούν έξω από την αίθουσα. Αυτός φωνάζει δυνατά «Ζήτω ο Σοσιαλισμός». Ο Σταύρος Καλλέργης ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία και δικάστηκε σε 12 ημέρες φυλάκιση.

Αυτό το τέλος είχε η πρώτη στην Ελλάδα Εργατική Πρωτομαγιά . Την επόμενη χρονιά, το 1894, όλοι μαζί οι Καλλεργικοί, οι Δρακουλικοί, και οι Αναρχικοί γιόρτασαν όλοι μαζί την Πρωτομαγιά με τεράστια επιτυχία και με τη συμμετοχή 6.000 και πλέον ατόμων.

πηγή:kallergisharis.wordpress.com