ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Εν αναμονή του… κορωνοϊού – Πως «θωρακίζεται» το νησί;

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως ο ιός θα «φτάσει» παντού, ωστόσο, συνιστούν ψυχραιμία

Την πεποίθησή του πως η Κρήτη έχει μέχρι στιγμής το προνόμιο της γεωγραφικής απομόνωσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα εξέφρασε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου πότε θα δούμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη.

Αρχικά, ο κ. Σουρβίνος απάντησε στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη σχετικά με τη μη ύπαρξη κρουσμάτων στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αδύνατον να μην υπάρχουν κρούσματα στην Τουρκία, αλλά δεν ανακοινώνονται».

Στο ερώτημα «πρέπει η Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα, ώστε οι πολίτες ν’ αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το λεωφορείο;», ο κ. Σουρβίνος απάντησε: «Στην παρούσα φάση, με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων δεν μπορεί να ανακοινωθεί μέτρο αποφυγής μέσων μαζικής μεταφοράς. Εάν πάμε στη δεύτερη φάση, θα οδηγηθούμε στην αναστολή κυκλοφορίας όχι μόνο των μέσων μεταφοράς, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη γενικότερη έξοδο ατόμων από το σπίτι τους. Το πότε θα γίνει πραγματικά δε γνωρίζω. Δε θέλω να κινδυνολογήσω». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συνίσταται η ελάχιστη δυνατή διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, για προληπτικούς λόγους. Μέχρι τώρα δεν έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια στο εξωτερικό».

«Σκοπός είναι να νοσηλεύσουμε τα βαριά περιστατικά και να περιορίσουμε τις λοιμώξεις από τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γιατί θα χρειαστούν βαριά νοσηλεία», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σουρβίνος μίλησε και για την Κρήτη. Η Κρήτη, όπως ανέφερε, είναι γεωγραφικά απομονωμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό είναι ένα προνόμιο μέχρι τώρα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δε θα μας επισκεφθεί ο ιός. Είναι θέμα χρόνου.

Τουρισμός

«Αυτή τη στιγμή, η Κρήτη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα προετοιμάζεται για την επικείμενη τουριστική περίοδο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα την επισκεφτούν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ενός πιθανού κρούσματος το άμεσο διάστημα. Οι υγειονομικές Αρχές της Κρήτης είναι έτοιμες;», ρώτησε ο Γιώργος Σαχίνης και ο κ. Σουρβίνος απάντησε: «Θα είναι μια εμπειρία για εμάς στην Κρήτη. Δεχόμαστε μεγάλο αριθμό επισκεπτών απευθείας από το εξωτερικό, αλλά και κρουαζιέρων. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και επικοινωνούμε συνεχώς με τις δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, αλλά και με την Υ.ΠΕ. και τις υγειονομικές Αρχές. Λαμβάνουμε τα προληπτικά μέτρα και δηλώνουμε έτοιμοι».

«Σε κάποιες σχολικές μονάδες γίνεται προληπτική απολύμανση. Πώς το αξιολογεί ο κ. Σουρβίνος;».

«Ένα σχολείο κλείνει γιατί υπήρξε επαφή μαθητή με κάποιο κρούσμα ή με κάποιο ύποπτο περιστατικό. Είναι προληπτικό μέτρο και δε σημαίνει ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το κλείσιμο του σχολείου σημαίνει περιορισμό των επαφών των μαθητών με κοινωνικούς χώρους. Δε σημαίνει πως κλείνουμε το σχολείο με σκοπό οι μαθητές να πάνε σε καφετέριες. Σκοπός είναι να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν πρέπει να κλείσουμε γυμναστήρια, πανεπιστήμια κ.λπ., ο καθηγητής Ιολογίας απάντησε: «Μέρα με τη μέρα, νομίζω πως φτάνουμε όλο και πλησιέστερα σε αυτό το μέτρο».

Η Θεία Κοινωνία

«Τελικώς παρέχει ασφάλεια η Θεία Μετάληψη;».

«Η επαφή με το βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι τρόπος μετάδοσης αναπνευστικών παθογόνων, όπως και του κορωνοϊού. Πρέπει όμως να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε ανθρώπου. Αλλά η αμιγώς επιστημονική άποψη λέει ότι η Θεία Κοινωνία είναι ένας τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Με ανακοίνωσή της, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερά Σύνοδος κάνει γνωστό ότι ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία.