ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μέτρα για τον λαγοκέφαλο που πλησιάζει τις ακτές

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, μέσω της αρμόδιας επιτροπής περιβάλλοντος και χωροταξίας έρχεται το σοβαρό θέμα του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης.

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ, του ΓΕΩΤΕΕ καθώς και ειδικοί ιχθυολόγοι θα ενημερώσουν το σώμα για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει από το επικίνδυνο ψάρι.

Στο μεταξύ, για το θέμα σχετική ερώτηση έχει καταθέσει και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη μπροστά» Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα και το ΕΛΚΕΘΕ θα υποβάλλει αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκέφαλων.

«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν το λαγοκέφαλο σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του» τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του”, λέει η Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ Νότα Περιστεράκη, η οποία παράλληλα συμβουλεύει τους λουόμενους αν δουν λαγοκέφαλο, να μην το πλησιάσουν ούτε να τον ταϊσουν, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο, που βρίσκεται σε αναπαραγωγή, είναι επιθετικός.