ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού – Οδηγίες στους πολίτες

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων:

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστούς κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Απαγορεύεται η πόση νερού απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Απαιτείτε τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν τη λήψη τροφής καθώς και μετά την επίσκεψη σε κοινόχρηστους χώρους ή στην τουαλέτα, και κατόπιν προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Μπουκάλι με αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται σε κάθε τουαλέτα και στους χώρους συναλλαγής κοινού. Εξυπακούεται ότι σε κάθε τουαλέτα πρέπει να βρίσκεται συσκευή υγρού σαπουνιού, καθώς και επαρκής ποσότητα χειροπετσετών.

 

89357379_10157112033146453_4306633921824555008_o

89357379_10157112033146453_4306633921824555008_o

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των εργασιακών χώρων.

Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή στις σκάλες ή κιγκλιδώματα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι συσκευασίες της χλωρίνης πρέπει να φέρουν την ένδειξη έγκρισης από τον ΕΟΦ.

Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται από τα υπάρχοντα συνεργεία καθαριότητας της κάθε υπηρεσίας, με χρήση γαντιών και στολή εργασίας, και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται σε κλειστούς κάδους απορριμμάτων.

Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.