ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή των αγροτών μέσα στο 2019

Μπορεί να υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα η πληρωμή περίπου 17.000 αγροτών, μιας και προέκυψε θέμα με την τροπολογία στη Βουλή για το ακατάσχετο, όμως το θέμα αυτό θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει.

Βέβαια οι αγρότες αυτοί έκαναν «μαύρα» Χριστούγεννα μένοντας χωρίς αυτό το σημαντικό οικονομικό βοήθημα, το οποίο περίμεναν πως και πως.

Οι εν λόγω δικαιούχοι θα περιµένουν έως ότου ψηφισθεί η τροπολογία για το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ και εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, την ώρα που όπως επισήμανε το ekriti.gr έγινε και η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους περίπου 230 εκ. ευρώ.

Έτσι κλείνει ο κύκλος του 2018 και ανοίγει αυτός της επόμενης χρονιάς. Η πρώτη πληρωμή λοιπόν που αναμένεται για το 2019, αφορά αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία είναι σε καλό δρόμο. Ο τοπικός ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει όλα τα πορίσματα και αν όλα πάνε καλά, οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2019 του ΕΛΓΑ, για να υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για αυτή την πληρωμή, με το Υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, για να μην υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

Μιλάμε για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και στην Κρήτη από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή μεγάλων επιπτώσεων στα χωράφια και την παραγωγή.

Ευελπιστούν οι αγρότες να πληρωθούν το 100% και όχι το 30% όπως συνέβη πέρυσι…

 

ekriti.gr