ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στα χαρακώματα ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες για την βραχυχρόνια μίσθωση

Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο… κορωνοϊός. Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να εκτιμήσει όσο γίνεται πιο ρεαλιστικά το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία από την πανδημία της Covid-19, την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, σε ανοιχτή σύρραξη βρίσκονται ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στον αγώνα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την κουτσουρεμένη τουριστική πίτα του καλοκαιριού του 2020.

Ενώ ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιό της για την τουριστική περίοδο (πότε θα θεωρηθεί – σχετικά – ασφαλές να αρχίσει, πόσο θα διαρκέσει, ποια μέτρα και ποιες προϋποθέσεις θα ισχύουν, ώστε να αποτραπούν μίνι επιδημίες σε νησιά κ.λπ.), οι ξενοδόχοι της χώρας, που χρόνια τώρα απαιτούν αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες όπως το Airbnb, ζήτησαν από την κυβέρνηση να «κλειδώσει» για φέτος τα καταλύματα αυτά προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των ιδιοκτητών.

Πολεμικό κλίμα
Θρυαλλίδα για το πολεμικό κλίμα αποτέλεσε το πακέτο προτάσεων που κατέθεσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προς την κυβέρνηση, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα.
Θέτουν μάλιστα ως προϋπόθεση τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν. 4179/2013, δηλαδή να είναι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τ.μ. με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το υπουργείο.

Όπως είναι φυσικό, οι προτάσεις των ΠΟΞ και ΞΕΕ προκάλεσαν… κραυγές οργής από τον Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), ο οποίος τις χαρακτήρισε «παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, ανθεί και στη χώρα μας, συμβάλλοντας, κι αυτό με τη σειρά του, στην εθνική οικονομία», προσθέτοντας ότι «η αναστολή του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται, αναπόδραστα, τον συνωστισμό των πολιτών στις ξενοδοχειακές μονάδες και την, κατ’ επέκταση, επικίνδυνη εκτίναξη της διασποράς του ιού».

«Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως εναργές ότι η πρότασή τους ουδόλως εναρμονίζεται με την απαίτηση περί προστασίας της δημόσιας υγείας, παρεκκλίνοντας, προφανώς, από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια του δημοσίου συμφέροντος και του κράτους δικαίου. Άλλωστε η εξακολούθηση λειτουργίας των διαμερισμάτων τύπου Airbnb θα συμβάλει στην αποφυγή επίφοβων συνωστισμών συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ποσοστού μετάδοσης».

Σημαντική μείωση μισθώσεων
Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, οι μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας Airbnb έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 84%, ενώ το ποσοστό των ακυρώσεων φθάνει το 90%.

Μόνο μέσα στον Μάρτιο τα έσοδα της πλατφόρμας παρουσίασαν μείωση 25%, κάτι που μεταφράζεται σε μείον 1 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της εταιρείας, η οποία σκόπευε μέσα στο 2020 να μπει στο χρηματιστήριο, από 50-70 δισ. δολάρια πλέον αποτιμάται περίπου στα 30 δισ. και οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούν για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες όσο παραμένουν οι καραντίνες και ο κίνδυνος νέων αναζωπυρώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εταιρεία, για να ξεπεράσει τον κάβο, κατάφερε να δανειστεί 1 δισ. δολάρια και να αντλήσει άλλο 1 δισ. από χρέος που ωριμάζει, ωστόσο, όσον αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, υπάρχει ένα ταμείο περίπου 280 εκατομμυρίων, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ η απόφαση της εταιρείας να επιτρέψει ακυρώσεις χωρίς ποινή για το διάστημα από 14 Μαρτίου ώς 31 Μαΐου προκάλεσε έντονη οργή στους ιδιοκτήτες.

Κάπου εδώ μπαίνει και το ζήτημα του τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα Airbnb και οι συνεργάτες της, καθώς, όπως σημειώνει το «Wired», στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού, η πλειονότητα όσων παρέχουν διαμερίσματα για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας το κάνουν επαγγελματικά, ήτοι δεν μένουν σε αυτά, αλλά τα εκμεταλλεύονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν και η εταιρεία δεν έχει δώσει στοιχεία σχετικά με το ζήτημα.

Αλλαγή πλεύσης
Πάντως η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι αλλάζει και την τακτική των ιδιοκτητών ακινήτων που τα παρείχαν για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb, αλλά και των τοπικών αρχών πόλεων που είχαν δει έκρηξη του φαινομένου τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, η Κάτω Βουλή της Τσεχίας πέρασε πρόσφατα νομοσχέδιο που υποχρεώνει όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες στο κράτος και να φορολογούνται ανάλογα, θέλοντας να βάλει φρένο στο φαινόμενο τα διαμερίσματα στην Πράγα να αδειάζουν από ενοικιαστές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας ενοικίασης, προκαλώντας και κοινωνικά, αλλά και οικονομικά προβλήματα στην τσέχικη πρωτεύουσα.

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Spitogatos, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο real estate στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (στοκ) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.

Στην Αττική η αύξηση του στοκ είναι εντυπωσιακή σε περιοχές όπως τα Πετράλωνα (44,40%), ο Νέος Κόσμος (43,60%), το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (30,80%) και ο Πειραιάς (27,20%), ενώ, όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Μάλιστα η έρευνα αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που προσφέρονται προς ενοικίαση είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα, κάτι που «δείχνει» ότι μάλλον χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια ενοικίαση.

topontiki.gr