ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με φόντο την 24ωρη απεργία

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην σημερινή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στο Ηράκλειο, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του καλούν σε συγκέντρωση έξω από το ΕΚΗ στις 10 το πρωί.

Τα αιτήματα
Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κέντρο κατέρχεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τα εξής αιτήματα:

Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ. Στη θέση αυτή συμφωνούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, αφού το μέτρο επέκτασης προστατεύει τις επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό  και τις ίδιες από τη συρρίκνωση στην οποία οδηγεί την αποχώρηση μελών τους.

Να παραμείνει  η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ, ικανότητα και δυνατότητα που τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα μείωσης μισθών.

Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Να αποκατασταθεί η μεταγενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ με την πάροδο 6μήνου.

Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσει στου άρθρου 21 του ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι ο εργοδότης ή εκπρόσωπος αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από τη χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης. Ακόμη, η ποινική προστασία να επεκτείνεται και σε περίπτωση παραβίασης ΚΥΑ που εκδίδονται σε περιπτώσεις που είναι ανέφικτη η σύναψη ΣΣΕ, λόγω έλλειψης εργοδοτικής οργάνωσης (άρθρο  μόνο του Ν.435/1968)

Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός  διαιτησίας και η δυνατότητα και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσoμοιάζει με το μεταγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Να καταργηθεί η υποχρέωση αναφοράς στη δαιτητική απόφαση του περιεχόμενου των κανονιστικών όρων άλλων συλλογικών συμβάσεων, που διατηρούν σε ισχύ, γιατί με τον τρόπο τίθενται ανυπέρβλητα προσκόμματα στη διατύπωση των « διατηρητικών ρητρών», που στερεότυπα αναφέρονται στις συλλογικές ρυθμίσεις, βάσει των οποίων τα μέρη της συλλογικής διαφοράς «κτίζουν» στους ήδη διαμορφωμένους όρους εργασίας και όχι σε κενό και από μηδενική βάση

Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν. 4303/2014, όπως ενδεικτικά, πρόοδος στη μείωση του κενού ανταγωνιστικότητας και στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής  της χώρας, η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων επιχειρήσεων της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για κατάλογο στοιχείων ου χαρακτηρίζονται από απόλυτη μονομέρεια υπέρ της εργοδοτικής πλευράς.

Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών , που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονικά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης από τα Εργατικά Κέντρα του νησιού, σωματεία, συλλόγους και συνδικάτα.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων θα γίνει την Τετάρτη 2 Οκτώβρη και ώρα 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Παράλληλα και η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωϊ μέχρι τη λήξη του ωραρίου.