ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Το 16ο κρούσμα κορωνοϊού και οι κίνδυνοι από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, οι απαγορεύσεις αίρονται ωστόσο οι επιστήμονες έχουν δίκιο όταν επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Τελευταίο παράδειγμα ο 60χρονος που βγήκε θετικός στον κορωνοϊό. Ένας ασθενής, η οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν είχε ταξιδέψει. Κάτι που, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει, ότι κόλλησε τον ιό από κάποιον ασυμπτωματικό ασθενή, και εδώ πρέπει να εστιαστεί η προσοχή όλων μας.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, αυτοί δηλαδή που δεν παρουσιάζουν κανένα από τα συνήθη συμπτώματα που «δείχνουν» κορωνοϊό, μπορούν εύκολα να τον μεταδώσουν, καθώς νομίζουν ότι είναι υγιείς και δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απομόνωσης. Την ίδια ώρα, αυτός που θα τον κολλήσει μπορεί να νοσήσει σοβαρά, ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασυμπτωματικοί (που δεν θα εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα), όσο και οι προσυμπτωματικοί (θα τα εμφανίσουν αργότερα) παίζουν ρόλο – κλειδί στην μετάδοση της νόσου Covid-19, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού χωρίς αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Άρα κάθε άνθρωπος με υποτιθέμενη καλή υγεία τον οποίο συναντάμε, μπορεί να είναι φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει. Οφείλουμε να το έχουμε υπόψη μας και να δρούμε αναλόγως.

Σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση, θα δώσουν οι δειγματοληψίες κατ’ οίκον που θα ξεκινήσουν στην Κρήτη, στα τέλη Μαΐου.

Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται ύπουλος. Κρύβεται καλά και εξαπλώνεται εύκολα. Τα μόνα μας όπλα, όσο κι αν δεν μας αρέσει, είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, η διατήρηση των αποστάσεων και τα μέσα προσωπικής υγιεινής.