ΚΡΗΤΗ

Κρήτη Χριστούγεννα… με βροχή και κρύο!  

Η Πρώτη μέρα των Χριστουγέννων θα είναι μια πολύ ψυχρή ημέρα για την Κρήτη με βροχές, κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 800 μέτρα.

“Λευκά” Χριστούγεννα για την Κρήτη αναμένονται σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού και τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα.

Η έντονη αλλά και γρήγορη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια τμήματα της χώρας η οποία ξεκινά από απόψε το βράδυ, παραμονή των Χριστουγέννων, αναμένεται να προκαλέσει χιονοπτώσεις αρχικά στα βόρεια τμήματα της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Καθώς η ψυχρή αυτή αέρια μάζα θα κινείται νοτιότερα θα προκαλεί βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές. Γρήγορη βελτίωση του καιρού αναμένεται στα βόρεια τμήματα της χώρας από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης αποκαθιστώντας όμως την ψυχρή αέρια μάζα με αποτέλεσμα τη διατήρηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ενώ οι βροχές και τα χιόνια θα παραμείνουν στην ανατολική Αττική και την Εύβοια μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Στην Κρήτη αναμένεται να διατηρηθεί  καλός καιρός σήμερα, με λίγες μόνο νεφώσεις ενώ οι άνεμοι από Νοτιοδυτικές έως και Νότιες διευθύνσεις στα Ανατολικά τμήματα του νησιού θα διατηρήσουν και τις θερμοκρασίες σε καλά επίπεδα. 

Από τις βραδινές ώρες , λόγω ενός Βαρομετρικού χαμηλού, αναμένεται να πυκνώσουν οι νεφώσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.

Την Τρίτη το πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων, η Κρήτη θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το Βαρομετρικό χαμηλό δίνοντας πρόσκαιρες βροχές σε δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφόρ στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ένταση τους θα κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί θα είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα.

Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες και μετά εισβάλει και στην Κρήτη το Βόρειο ρεύμα από το Αιγαίο ενώ ακολουθεί  λίγο αργότερα και η κάθοδος της πολύ ψυχρής αέριας μάζας.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει πλέον το σκηνικό του καιρού για ολόκληρη την Κρήτη δίνοντας βροχές, κατά τόπους ισχυρές καθώς και τοπικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας και τις νυκτερινές ώρες της Τρίτης ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε υψόμετρα όμως άνω των 1400 μέτρων.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και η ένταση του θα φθάνει στα 6 – 7 Μποφόρ ενώ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Τετάρτη θα είναι μια πολύ ψυχρή ημέρα για την Κρήτη με βροχές, κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 800 μέτρα.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση τους στα 6 -7 Μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο έως και τα 8 Μποφόρ.

Πάντως με τα έως τώρα στοιχεία δεν αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και σε αυτό συμβάλλει η σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την ελάχιστη τιμή της να κυμαίνεται στους 7°C για τα πεδινά ενώ κοντά στους 0°C θα είναι στα ορεινά τμήματα και δεν πρόκειται να μεταβληθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της καλοκαιρίας αρχικά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και λίγο αργότερα και ανατολικότερα. Πάντως το πρωί της Πέμπτης θα σημειωθούν λίγες ακόμη βροχές στα ανατολικά και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν πολύ γρήγορα στα δυτικά με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4 Μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα παραμείνουν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στα 5 -6 Μποφόρ και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν. Πολύ χαμηλές θα είναι και πάλι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας τις πρωινές ώρες της Πέμπτης αλλά αργότερα θα ανέβουν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα στα δυτικά λόγω και της ηλιοφάνειας.

Πολύ καλός καιρός αναμένεται για την Παρασκευή με περισσότερη ηλιοφάνεια και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία το πρωί της Παρασκευής θα είναι και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τους 10°C για τα πεδινά και λίγο πάνω από τους 0°C για τα ορεινά.