ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 205 εκατ ευρώ για τις φοιτητικές εστίες σε Ηράκλειο – Ρέθυμνο

Αντίστροφη μέτρηση για τους διαγωνισμούς κατασκευής φοιτητικών εστιών στην Κρήτη και άλλες περιφέρειιες της χώρας.Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 404 εκατ ευρώ και η Κρήτη θα πάερει τα 205 για την κατασκευή δύο συγκροτημάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Το project  περιλαμβάνει εκτός την κατασκευή των δύο συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών  και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου, με προϋπολογισμό της τάξεως των 205 εκατ. ευρώ, είναι και το πιο προχωρημένο. Κι αυτό, διότι έχουν, ήδη, εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά σχήματα («Ακτωρ», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, «Μυτιληναίος»-ΑΤΕΣΕ, «Αβαξ», «Θεμέλη» και «Αρχιρόδον»), από τα οποία ενδέχεται ότι θα ζητηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών ενδεχομένως την άνοιξη του 2021, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

 

Νωρίτερα, το φετινό καλοκαίρι υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, η διαδικασία –θα ακολουθηθεί για το σύνολο των ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών– κατά την οποία, μέσω προτάσεων και μελετών των υποψηφίων, οριστικοποιείται ο βασικός σχεδιασμός του έργου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό μοντέλο των συγκεκριμένων έργων και για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και του οργανισμού. Παρά την πανδημική κρίση, το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών για τα συγκεκριμένα έργα εμφανίζεται να είναι ισχυρό.