ΚΡΗΤΗ

Κρητική Συνταγή: Μαραθοπιτάκια

Πεντανόστιμα πιτάκια που είναι σίγουρο πως τα λατρέψετε.
Ο μάραθος είναι ένα φυτό-φάρμακο. Τον χρησιμοποιούμε για τα αέρια και την δυσπεψία του στομαχιού αλλά είναι και ευεργετικός για τις γυναίκες που θηλάζουν γιατί βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος. Ακόμα χρησιμοποιείτε και για τους κολικούς τους στομαχιού. Πολλά σκευάσματα στην αγορά που κυκλοφορούν για τα παιδιά και τις ενοχλήσεις του στομαχιού εκτός από χαμομήλι περιέχουν και μάραθο…

Συστατικά

Για τη ζύμη
0,5 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. τσικουδιά
0,5 λεμόνι το χυμό του
1 πρέζα αλάτι
1 ποτήρι νερό (περίπου)
Για τη γέμιση
300 γραμμάρια μάραθα ψιλοκοµµένα
300 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκοµµένο
4 τεμάχια κρεμμύδι ξερά
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
Μερίδες:  κομμάτια

Οδηγίες

Ετοιµάζουµε τη ζύµη αναµειγνύοντας σε µια µπασίνα όλα τα υλικά. Κρατάµε λίγο από το νερό και συνεχίζουµε το ζύµωµα, βρέχοντας τα χέρια µας, µέχρις ότου η ζύµη να γίνει λεία και να µην κολλάει.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασµένη να «ξεκουραστεί» για µισή ώρα.

Σε άλλη µπασίνα ρίχνουµε όλα τα υλικά της γέµισης και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι, ώστε να ενωθούν. Η γέµιση πρέπει να γίνει πικάντικη, γι’ αυτό ρυθµίστε το αλατοπίπερο ανάλογα.

Μοιράζουµε τη ζύµη σε 10 κοµµάτια και πλάθουµε σε µπάλες.

Ανοίγουµε κάθε µπάλα σε φύλλο διαµέτρου 15 εκ. Βάζουµε 2 κουταλιές της σούπας γέµιση στο κέντρο. Κλείνουµε τις άκρες πατώντας τες, ώστε να σχηµατιστεί πουγκί και πιέζουµε µε τα χέρια, ώστε να γίνει δίσκος.

Αλευρώνουµε τον πάγκο της κουζίνας και τον πλάστη και ανοίγουµε προσεκτικά σε λεπτή πίτα.

Τις τηγανίζουµε µε λίγο ελαιόλαδο, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Μέχρι να τελειώσουµε το τηγάνισµα, διατηρούµε τις πίτες σκεπασµένες σε τάπερ, αφού πρώτα τις αλείψουµε µε λίγο ακόµη ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, προκειµένου να παραµείνουν µαλακές.

Συνταγή σημειώσεις
Πηγή: rethymnoguide.gr