ΚΡΗΤΗ

Κόντρα υπ. Παιδείας- Πανεπιστημίου Κρήτης -Για το βοήθημα στους πυρόπληκτους φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το υπουργείο Παιδείας ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη το έκτακτο βοήθημα στους πυρόπληκτους φοιτητές.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, εξαιτίας της οποίας φοιτητές έχασαν τα πάντα, οι πυρόπληκτοι ακόμη περιμένουν το βοήθημα των 2.000 ευρώ που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Επειτα από τη δημοσιοποίηση επιστολής ενός εκ των 92 φοιτητών, ο οποίος περιγράφει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βιώνουν, το υπουργείο Παιδείας έριξε την ευθύνη για την καθυστέρηση της απόδοσης του βοηθήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο με τη σειρά του πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης 184.000 ευρώ, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους φοιτητές. «Συνεπώς, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποδώσει το έκτακτο βοήθημα, ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απόφαση της Συγκλήτου του», τονίζεται.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης απάντησε υπογραμμίζοντας ότι η καταβολή του επιδόματος δεν μπορεί να γίνει πριν από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης. «Στις δύσκολες ώρες για τους πληγέντες φοιτητές του Ιδρύματος η πλειοδοσία ευαισθησίας περισσεύει. Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα», τονίζει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Με αφορμή την εύλογη διαμαρτυρία των φοιτητών της Εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για το γεγονός ότι δεν τους έχει αποδοθεί το έκτακτο βοήθημα των 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει:

Από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης το ποσό των 184 χιλιάδων ευρώ ως έκτακτη χρηματική βοήθεια 2.000 ευρώ στους 92 φοιτητές που διέμεναν στην Εστία. Συνεπώς, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποδώσει το έκτακτο βοήθημα, ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απόφαση της Συγκλήτου του.

Σε ό,τι αφορά την προσωρινή διαμονή των φοιτητών της Εστίας στα δύο ξενοδοχεία, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία ήταν τα μόνα διαθέσιμα για να καλύψουν άμεσα τη στέγασή τους μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την μονιμότερη εγκατάσταση των φοιτητών έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους».

Η απάντηση του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Η εξαγγελία για την καταβολή του επιδόματος έγινε στις 24.9.2018 από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

Στις 26.9.2018 υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το επιβαλλόμενο από τις κείμενες διατάξεις, αίτημα για την έκτακτη επιχορήγηση του Ιδρύματος κατά το ποσό του επιδόματος και την ίδια ημέρα συντάχθηκε από την Οικονομική και τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος το σχέδιο της Κ.Υ.Α. με τίτλο «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για τη στήριξη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην περιοχή της Κνωσού στο Ηράκλειο».

Στις 27.9.2018 συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του Ιδρύματος για να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος που προκλήθηκε από την απόφαση της πρόσθετης επιχορήγησης. Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, για την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού εκδόθηκε στις 3.10.2018.

Τα αναφερόμενα στην εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας χρήματα για την καταβολή του επιδόματος πιστώθηκαν στις 28.9.2018 ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να καταβληθούν πριν από τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α. , για το στάδιο δε στο οποίο αυτή βρίσκεται ουδεμία γνώση έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στις δύσκολες ώρες για τους πληγέντες φοιτητές του Ιδρύματος η πλειοδοσία ευαισθησίας περισσεύει. Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα».

iefimerida.gr