ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Τροποποιεί τη νομοθεσία για τη σφαγή αμνοεριφίων με βάση τις θρησκευτικές διαδικασίες των Εβραίων

Η Κύπρος τροποποιεί τη νομοθεσία για τον τρόπο σφαγής αμνοεριφίων μετά το ενδιαφέρον που επέδειξαν για αγορά κρέατος ζώων κυπριακής εκτροφής από το Ισραήλ. Η αλλαγή της νομοθεσίας προωθήθηκε με αίτημα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών για να επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσης κρέατος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή με τις αγροτικές οργανώσεις και αντιπροσωπείας του Ισραήλ οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν κυπριακά αμνοερίφια για σφαγή στην Κύπρο και εξαγωγή του κρέατος στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών έρχεται να επιλύσει το πολύ μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των κυπριακών αμνοεριφίων στην ντόπια αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν.

Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 93/119/ΕΚ η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε σφαγή των αμνοεριφίων σύμφωνα με τις θρησκευτικές απαιτήσεις των Ισραηλινών πελατών (κοσέρ), όμως θα χρειαστεί τροποποίηση της κυπριακής νομοθεσίας.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση τροποποίηση της κυπριακής νομοθεσίας, αλλά και η τιμή αγοράς των αμνοεριφίων θα είναι τουλάχιστον 3 ευρώ ανά κιλό ζωντανού βάρους. Επίσης θα γίνει προσπάθεια από τον αγοραστή ώστε η προμήθεια των αμνοεριφίων να προέρχεται από τις ομάδες παραγωγών και άλλα οργανωμένα σύνολα των ποιμνιοτρόφων όπως ήταν το αίτημα και των αγροτικών οργανώσεων.

Η σφαγή Κοσέρ για στους Εβραίους, όπως η Χαλαλ για τους Μουσουλμάνους, απαγορεύεται στη Κύπρο καθώς απαιτείται όπως το ζώο να μην έχει υποστεί αναισθησία.