ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Είναι γεγονός, οι Ρομά μπήκαν – επιτέλους – σε καραντίνα! ( Βίντεο)

Μετά την «πυροσβεστική» επέμβαση των κ.κ Τσιόρδα και Χαρδαλιά, οι κάτοικοι του οικισμού της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα φαίνεται να αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης και τήρησαν την καραντίνα

Οι εικόνες από το βίντεο – ντοκουμέντο που εξασφάλισε το protothema.gr, δείχνουν άδειους δρόμους και ελάχιστους κατοίκους να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους. Μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, γεμάτη κόσμο που πηγαινοερχόταν στις λαϊκές αγορές, σήμερα, μια μέρα μετά την επίσκεψη του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος επέδειξε αξιομνημόνευτη ψυχραιμία καταφέρνοντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, θυμίζει έρημη πόλη.

Οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες πρωτίστως για τους ίδιους τους κατοίκους που δεν έχουν συνηθίσει να μένουν λεπτό μέσα στα σπίτια τους, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια γιορτή ή για κάποιο από τα ξέφρενα γλέντια που είθισται να οργανώνουν ειδικά τα Σαββατοκύριακα, σηκώνοντας τις γειτονιές στο πόδι.

Σήμερα, κυριαρχεί η απόλυτη σιωπή και το μόνο που ακούγεται είναι οι φωνές των Ρομά που καταγράφουν τις εικόνες που βλέπετε με τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων. Κάποια στιγμή, ο φακός θα ζουμάρει και θα εστιάσει στους μοναδικούς ίσως κατοίκους που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους για να ξεμουδιάσουν.

Η παρουσία αστυνομικής δύναμης είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του οικισμού για παν ενδεχόμενο, ωστόσο τα σημάδια δείχνουν ότι επικρατεί η λογική, έχοντας εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την νομική εκπρόσωπο οικογενειών Ρομά στη Λάρισα, Ανθούλα Ανάσογλου, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας που εμφανίζει ο οικισμός της Νέας Σμύρνης, διατέλεσε η ευγενική και ανθρώπινη προσέγγιση του καθηγητή κ. Τσιόδρα .

roma_larisa_1
roma_larisa_2
roma_larisa_3

« Οι κάτοικοι κατά το πλείστον μικροέμποροι στις λαϊκές αγορές, χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας, ειδικά την άμεση παροχή σίτισης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, εφόσον βρίσκονται σε σκληρή καραντίνα» τόνισε η νομική εκπρόσωπος, η οποία πρόσθεσε πως, « η επιτόπια παρουσία του καθηγητή και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις συστάσεις και παραινέσεις για την σωτηρία της υγείας τους και της ίδιας τους της ζωής».

anthoula_anasoglou
Η νομική εκπρόσωπος οικογενειών Ρομά στη Λάρισα, Ανθούλα Ανάσογλου