ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Λίμνη Κουρνά: Αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα μυστικά μιας λίμνης με δυο πρόσωπα

 

«Εάν βαρεθείς να γυρνάς στα σοκάκια της παλιάς πόλης των Χανίων, πάρε τη μηχανή σου και πήγαινε μια βόλτα μέχρι τη λίμνη του Κουρνά. Είναι υπέροχη ενώ το τοπίο σε μαγεύει»  μου είχε επαναλάβει αρκετές φορές  ο  κυρ- Μανώλης Συντυχάκης, ο ιδιοκτήτης του μικρού ξενοδοχείου  « Creta traditional house», όπου είχα νοικιάζει δωμάτιο την τελευταία  φορά που βρέθηκα στα Χανιά στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής αποστολής.

Αποστολή Νίκος Μπαρδούνιας

Επειδή, λοιπόν, είχα αρχίσει να βαριέμαι ανυπόφορα αποφάσισα να μην χάσω ούτε λεπτό και να επισκεφθώ τη λίμνη Κουρνά. Είχα, εξάλλου, ακούσει τόσα πολλά που είχα την περιέργεια να  την «κατακτήσω»… Έτσι, λοιπόν, την προτελευταία ημέρα πριν την αναχώρησή μας από τα Χανιά σηκώθηκα νωρίς το πρωί «καβάλησα» την Kawasaki  μου και ξεκίνησα την περιπέτεια με προορισμό τη λίμνη  Κουρνά.

 

Η λίμνη βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου  στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου  και σε απόσταση 2.5 χλμ. από την θάλασσα. Είναι, δε , τοποθετημένη στις βόρειες παρυφές των Λευκών Ορέων.

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να βρω το δρόμο διότι, όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα έτσι και στην Κρήτη, η σήμανση είναι ελλιπής και μπορεί να χάσεις το δρόμο εύκολα. Κι εγώ, ως κλασσικός Ελληνας, με την σειρά μου την «πάτησα» παρά το γεγονός ότι ο κυρ-Μανώλης με είχε προειδοποιήσει: « Να προσέχεις καλά την σήμανση διότι μπορεί να χαθείς»…

Προσπερνώντας το χωριό  Γεωργιούπολη διαπίστωσα ότι είχα χάσει το δρόμο και χρειάσθηκε η βοήθεια ενός ντόπιου για να βρεθώ και πάλι στον…ίσιο δρόμο !

 

« Ρώτησε, κοπέλι, που είναι η ταβέρνα του Μαθέ, προσπεράστε την και συνέχισε ευθεία μέχρι τη λίμνη» μου είπε και πρόσθεσε: «Πρόσεχε, όμως. Καθώς θα πλησιάζεις στη λίμνη, περίπου  300 μέτρα πριν, μπορεί να δεις πινακίδες που δείχνουν ευθεία ή δεξιά. Μην παραξενευτείς ακόμη και αν τις δεις δίπλα δίπλα. Σου δείχνουν τους δρόμους για να φθάσεις στη λίμνη από διαφορετικές μεριές».

Τελικώς, με την βοήθεια του σύντεκνου, τα κατάφερα ! Φθάνοντας στη λίμνη αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν εμπρός σε ένα ζωντανό πίνακα ζωγραφικής….

Μια λίμνη, τρεις μύθοι

Το μαγευτικό – επιβλητικό τοπίο αλλά και τα «σκοτεινά» νερά της λίμνης Κουρνά έχουν δημιουργήσει  θρύλους και μύθους γύρω από το όνομα της. Για αυτούς μου μίλησε η κυρία Ροδούλα Κρασαδάκη καθώς με σέρβιρε ρακί, τυρί, ελιές, απάκι,  γαμοπίλαφο  και παξιμάδι…

Τα νερά της λίμνης από την πρώτη κιόλας ματιά προκαλούν δέος γι ΄αυτό άλλωστε, όπως μου είπε,  δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη.

« Βεβαίως αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5 μέτρα» που εξήγησε και συνέχισε :

«Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν.

 

Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα».

Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης».

Τέλος, όπως μου είπε η κυρία Κρασαδάκη,  υπάρχει ακόμη ένας μύθος   για τη νεράιδα ο οποίος αναφέρει ότι «ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει.

Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράιδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της».

 

Η λίμνη με τα δυο πρόσωπα

Η λίμνη του Κουρνά, εμφανίζει διαφορετικό πρόσωπο στους επισκέπτες της, ανάλογα την περίοδο που θα την επισκεφθούν!

Το καλοκαίρι, η στάθμη χαμηλώνει και αφήνει να διαφανεί ένα παχύ στρώμα λευκής άμμου, που δημιουργεί κάποιες άτυπες παραλίες.
Αυτούς τους μήνες μπορεί κάποιος  να περπατήσει  γύρω από τη λίμνη κατά μήκος της όχθης. Η πεζοπορία δεν διαρκεί πάνω από ώρα. Αξίζει να περπατήσετε γύρω από τη λίμνη και να το κάνετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Γιατί ;  Διότι οι εικόνες που θα συναντήσετε επηρεάζονται από  την θέση του ήλιου και αποκαλύπτουν μια πανδαισία χρωμάτων  που «παίζουν» με το νερό της λίμνης, τα δένδρα και τίς βουνοκορφές που  περιστοιχίζουν τη λίμνη σαν αιώνιοι φύλακές της.

 

Επίσης, το καλοκαίρι, μπορείτε να  κολυμπήσετε ή να κάνετε ποδήλατο στα νερά της λίμνης. Στη λίμνη Κουρνά υπάρχουν μικρές παραλίες, κάτω ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο και μπροστά από τις ταβέρνες.
Αν, όμως,  επισκεφτείτε τη λίμνη Κουρνά το χειμώνα ή την άνοιξη, να θυμάστε ότι η λίμνη ανεβαίνει μέχρι τα σκαλοπάτια που κατεβαίνουν από το δρόμο, οπότε οι παραλίες εξαφανίζονται…Ωστόσο, δεν θα χάσετε διότι θα μπορέσετε να γευτείτε το φαγητό σας στις πολλές ταβέρνες και καφετέριες απολαμβάνοντας. συγχρόνως, την όμορφη θέα.
Οι ταβέρνες προσφέρουν παραδοσιακά Κρητικά πιάτα και καλό θα είναι να δοκιμάσετε το απάκι (καπνιστό χοιρινό κρέας) ή το κατσικίσιο κρέας που είναι φημισμένο στην περιοχή.

 

 

goldentraveller.or