ΚΡΗΤΗ

«Λίφτινγκ» στη Μονή της Φανερωμένης

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση της ιστορικής μονής Παναγίας Φανερωμένης  

να ολοκληρωμένο “λίφτινγκ”, ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος στο σπουδαίο μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, κοντά στη Παχιά Άμμο, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης…

Στην τελευταία συνεδρίασή του για το 2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης άναψε το “πράσινο φως” για τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Μητρόπολης Ιεραπύτνης-Σητείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να προχωρήσει η μεγάλη παρέμβαση στατικής αποκατάστασης, προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης όλων των χώρων της μονής, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς εντός και εκτός Κρήτης…

Το σχετικό θέμα είχε προγραμματιστεί για προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά είχε αναβληθεί τότε για να συζητηθεί τελικά στην προχθεσινή συνεδρίαση, που ήταν και η αποχαιρετιστήρια για το 2018.

Το Σώμα άναψε “πράσινο” για το “λίφτινγκ” στην ξακουστή μονή, εγκρίνοντας την εισήγηση που έκανε η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για την υλοποίηση της πράξης του υποέργου “Συντήρηση και αποκατάσταση της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά Παχιάς Άμμου δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου του δήμου Ιεράπετρας”.

Αντικείμενο του υπόψη έργου είναι η ολοκληρωμένη επέμβαση συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης.

Ειδικότερα, απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών στο καθολικό, το ανατολικό καθολικό, το δυτικό καθολικό, το βόρειο κτήριο, το νότιο κτήριο, το Δεσποτικό, τον ξενώνα και τον κοιμητηριακό ναό. Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου έκανε λόγο για μια αναγκαία παρέμβαση, ενώ στάθηκε στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό μοναστήρι και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να γίνει σωστή συντήρηση-αποκατάσταση, αλλά συνάμα και καλύτερη ανάδειξη της μονής, με τρόπο εφάμιλλο της ιστορικής, αρχαιολογικής και θρησκευτικής του σημασίας.

Όπως επισήμανε η κ. Πετράκη, οι βασικοί άξονες της παρέμβασης, ύψους 2 εκατ. ευρώ, είναι η ενίσχυση του κτηρίου έναντι των εν δυνάμει δυναμικών καταπονήσεων που το απειλούν, η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κελύφους προκειμένου να σταματήσει η φθορά και να επανορθωθούν κατά το δυνατόν οι ζημιές που αυτό έχει υποστεί, η αισθητική αναβάθμιση του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του, η ανάδειξη της υποβαθμισμένης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου, και η αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του συγκροτήματος με αναδιοργάνωση των παλαιών κτηρίων και με την προσθήκη νέων αν αυτό απαιτηθεί, προκειμένου να καλύπτει αυτό τις ανάγκες της μοναστικής αδελφότητας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

“Ένσταση” από την “Ανυπόταχτη Κρήτη”

Αντίθετη με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης και τη δρομολόγηση της παρέμβασης από την Περιφέρεια Κρήτης εμφανίζεται η παράταξη “Ανυπόταχτη Κρήτη”.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Πιαγκαλάκης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Διερωτόμαστε ποια η αναγκαιότητα να δαπανηθεί ένα τέτοιο ποσό για τις ανάγκες της μονής. Δεν μπορεί η ίδια η Εκκλησία να το αναλάβει εξ ολοκλήρου; Δεν είναι δα και κανένας άπορος οργανισμός.

Και δεν είναι η μοναδική φορά που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τις ανάγκες της Εκκλησίας.

Θυμίζουμε επίσης:

  1. i) Τη δέσμευση του περιφερειάρχη για χρηματοδότηση του έργου της ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης καθώς και
  2. ii) Το ποσό του 1,655 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του άξονα “Ενίσχυσης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Συνοχής στην Κρήτη” για την αποπεράτωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων “Παναγιά η Γοργοεπήκοος” της Ι.Μ. Χρυσοπηγής.

Είναι να απορεί κανείς πώς, ενώ πριν από δέκα μόλις ημέρες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2019, ο οποίος είναι πολύ φτωχός για τις λαϊκές ανάγκες και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δίνονται τέτοια “δώρα” στην Εκκλησία.

Μήπως θέλουν να σώσουν την ψυχή τους και προνοούν από τώρα;».

neakriti.gr