ΚΡΗΤΗ

Λαμπρινός για Κόλπο Δερματά: Περιμένουμε την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών

Πώς σχολίασε ο Δήμαρχος το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Εκείνο που περιμένουμε τώρα, είναι η άμεση επανεκκίνηση των εργασιών, η διακοπή των οποίων δεν ήταν νόμιμη“, αρκέστηκε να σχολιάσει νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

“Επιβεβαιώθηκε ο δήμος ότι εκτελεί ένα έργο με πλήρως νόμιμες αδειοδοτήσεις” – είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.

Το πόρισμα ζητά τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ ο φάκελος του πορίσματος βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ηρακλείου, από τον οποίο το κλιμάκιο των επιθεωρητών ζητά να γίνει δικαστική έρευνα για τις ευθύνες χειρισμού της υπόθεσης και σε επίπεδο ποινικών ευθυνών.

Το πόρισμα των επιθεωρητών Δημοσίων Έργων δίδει εντολή για την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών της μεγάλης παρέμβασης αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά, υπογραμμίζοντας μια σειρά από κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που τα έργα μείνουν ημιτελή.

“Σε μία έντιμη δημοτική αρχή, αφιερώστε χρόνο να ακούσετε. Τα ψάχνουμε τα πράγματα για το κοινό καλό” – σημείωσε ο κ.Αναστασάκης.

Β.Λαμπρινός: Δικαίωση των δημοτών του Ηρακλείου συνιστά το πόρισμα

Ο Δήμος Ηρακλείου είχε δεσμευτεί από τον Απρίλιο του 2019, όταν έγινε γνωστό ότι οι εργασίες Αντιδιαβρωτικής Προστασίας στον κόλπο του Δερματά διεκόπησαν εντελώς αναίτια, ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Για αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι του 2019, προσφύγαμε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ζητώντας τους να εξετάσουν την υπόθεση.

Το Πόρισμα των Επιθεωρητών, το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι η Δημοτική Αρχή ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες καθώς και ότι η διακοπή των εργασιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ήταν αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης επανενάρξης των εργασιών. Επί της ουσίας δηλαδή αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση της ορθότητας των επιχειρημάτων μας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί είχαν βιαστεί –για πολλοστή φορά- να μας λοιδορήσουν, δεν θεωρούμε ότι το Πόρισμα συνιστά δικαίωση επί προσωπικού. Δικαίωση των δημοτών του Ηρακλείου συνιστά. Άλλωστε το έργο ανήκει σε αυτούς και ουδείς έχει πλέον το δικαίωμα να τους το στερήσει.

Ως εξ τούτου, καλούμε τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε οι εργασίες Αντιδιαβρωτικής Προστασίας κόλπου του Δερματά να επανεκκινήσουν άμεσα.

Καλούμε επίσης και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ακόμα κι αυτές που –στην ένταση της προεκλογικής περιόδου, τον Απρίλιο του 2019- είχαν συνταχθεί με όσους διέκοψαν το έργο, να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου για την συνέχιση και την αποπεράτωσή του.