ΚΡΗΤΗ

Λαμπρινός για προσφυγικό: “Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας”

Πώς μπορεί να συνδράμει η Κρήτη στη διαχείριση του προσφυγικού; – Επί τάπητος το θέμα στην ΠΕΔ

Το προσφυγικό ζήτημα και οι δυνατότητες για φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών και μεταφοράς τους και στις 13 περιφέρειες της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό πως περί τα 1000 άτομα έφτασαν τα προηγούμενα χρόνια χρόνια και βρίσκονται ακόμα στο νησί. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε η Υπάτη Αρμοστεία έδωσε κάρτα για τη σίτιση τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων: “Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι οξύ. Αλλά η φιλοξενία των προσφύγων είναι υποδειγματική. Το προσωπικό της Αναπτυξιακής είναι εξαιρετικό. Οι προσφυγές ζουν ειρηνικά, έχουν τα σπίτια τους και δεν έχουν παρατηρηθεί αξιοσημείωτα περιστατικά παραβατικοτητας. Θέλει προσοχή από εδώ και πέρα, για να διατηρηθούν οι αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση και κρούση από το Υπουργείο. Με όρο τη διατήρηση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας. Η Αναπτυξιακή διαχειρίζεται το ζήτημα με ακραίοι επαγγελματισμό. Ούτε η οικονομία καταστράφηκε, ούτε ο τουρισμός, ούτε η κοινωνία. Τα παιδιά των προσφύγων πάνε κανονικά στο σχολείο και μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι στα σπάργανα”.

“Με τον επαγγελματισμό που δείξαμε, δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα” είπε ο Μανώλης Κοκοσάλης. ” Εάν οι Πρόσφυγες που έρθουν στην Κρήτη πάνε σε μαζικούς τόπους θα μεταφέρουν το πρόβλημα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ” τόνισε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων.

Το μεγαλύτερο βάρος προσφύγων το έχει σηκώσει το Ηράκλειο μέχρι τώρα, κυρίως στις περιοχές ανατολικά και δυτικά της πόλης. “Να έρθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση για να δούμε τι θα κάνουμε” πρότεινε ο κ. Κοκοσάλης.

Την ανησυχία του ότι “δρομολογούνται αποφάσεις για να δημιουργούνται τετελεσμένα” εξέφρασε ο Ζαχαρίας Καλογερακης.

Η ΠΕΔ επέδειξε απίστευτη ωριμότητα στη διαχείριση του προσφυγικου, τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδρακης. “Κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι στην Κρήτη φιλοξενούνται 1.200 άνθρωποι” πρόσθεσε.

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της διασφάλισης της χρηματοδότησης από την Υπάτη Αρμοστεία, έθεσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός

Λαμπρινός για προσφυγικό: "Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας"
Λαμπρινός για προσφυγικό: "Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας"