ΚΡΗΤΗ

Λειτουργεί ξανά το Κτηνιατρικό Ιατρείο στο Ηράκλειο

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το κτηνιατρικό εργαστήριο Ηρακλείου, αφού η Περιφέρειας Κρήτης προσφέρθηκε να χορηγήσει τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργαστηριακοί έλεγχοι των αιγοπροβάτων για μελιταίο και καταρροικό πυρετό.

Όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, Ζαχαρίας Σωμαράς οι έλεγχοι έχουν σταματήσει από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την διαχείριση των αποβλήτων μετά την αιμοληψία των ζώων.

Η χρηματοδότηση από το υπουργείο αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτή η κατάσταση αλλά και η ασάφεια από πλευράς υπουργείου για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων  αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να κάνουν τους εργαστηριακούς ελέγχους  σε ιδιώτες κτηνιάτρους, την ώρα που  τα χρονικά περιθώρια στενεύουν διότι ως τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί δίνει η Περιφέρεια Κρήτης – η οποία παρ’ ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο ζήτημα – παραχωρεί τα χρήματα για να μπορέσει και πάλι το κτηνιατρικό εργαστήριο να διαχειριστεί τα απόβλητα από τα αιμοδείγματα.

Όπως είπε ο κ. Σωμαράς το θέμα έχει περάσει ήδη από την Οικονομική Επιτροπή, αναμένονται οι προσφορές και ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει καλυφθεί το σχετικό κόστος, δίνοντας τέλος στην αγωνία των κτηνοτρόφων και λύση στην εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου.