ΚΟΣΜΟΣ

Ληστεία με λεία-μαμούθ 2 εκατ. ευρώ στη Γαλλία σε πύργο του 17ου αιώνα

Έξι οι δράστες – Η ιστορία του κάστρου που έχτισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουβοδίκου 14ου

Θύμα ληστείας έπεσαν οι ιδιοκτήτες ενός πύργου του 17ου αιώνα στη Γαλλία από αγνώστους με την αξία των κλοπιμαίων να υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση οι δράστες ήταν έξι, δεν φαίνεται να είχαν όπλα μαζί τους και έδεσαν τους ιδιοκτήτες του κάστρου προκειμένου ανενόχλητοι να το λεηλατήσουν.

Πρόκειται για το κάστρο Vaux-le-Vicomte που βρίσκεται περίπου 48χλμ. νοτιανατολικά του Παρισίου και ανήκει στην ίδια οικογένεια από το 1875.

Το κάστρο είχε χτιστεί από τον υπουργό Οικονομικό του Λουδοβίκου του 14ου ο οποίος, όμως, δεν το χάρηκε πολύ γιατί ένα πάρτι που έκανε στους χώρους του προκάλεσε την οργή του βασιλιά που τον έστειλε στη φυλακή.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτική ιδιοκτησία που εκτείνεται σε 500 εκτάρια και την οποία κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι επισκέπτονται περίπου 250.000 άνθρωποι.

Είναι τόσο, δε, εντυπωσιακό ώστε συχνά έχει χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών όπως το Moonraker με ήρωα τον Τζέιμς Μπόντ και το Marie Antoinette της Σοφία Κόπολα ενώ το 2007 είχε φιλοξενήσει το γάμο του Τόνι Πάρκερ με την Εύα Λονγκόρια.